Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η λοταρία για τις αποδείξεις. Τα έπαθλα και οι προϋποθέσεις

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η λοταρία για τις αποδείξεις. Τα έπαθλα και οι προϋποθέσεις
Customer is paying with contactless credit card in shop.
Customer is paying with contactless credit card in shop.
vchal via Getty Images

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο σύστημα κλήρωσης αποδείξεων που θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τονωθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και να αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες η λοταρία με τις αποδείξεις πληρωμών με πλαστικό χρήμα εκτιμάται ότι έπειτα από αρκετές αναβολές θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Το σχέδιο είναι 1.000 τυχεροί να κερδίζουν από 1.000 ευρώ κάθε μήνα. Στην κλήρωση θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις που θα πραγματοποιεί ο κάθε φορολογούμενος και κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών, μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Οι λαχνοί θα μοιράζονται με βάση το ποσό των αποδείξεων.

Πιο ειδικά. Για κάθε ευρώ που έχει καταγραφεί στις πληρωμές με πλαστικό χρήμα θα αντιστοιχεί και σε έναν λαχνό για τους πολίτες. Αυτό σημαίνει πως εάν κάποιος κάνει αγορές αξίας 200 ευρώ πληρώνοντας με κάρτα θα πάρει 200 λαχνούς για την κλήρωση. Εάν αντίστοιχα οι αποδείξεις αντιστοιχούν σε 1.000 ευρώ, τότε ο πολίτης θα λάβει 1.000 λαχνούς. Με λίγα λόγια όσο περισσότερο που καταγράφεται τόσο περισσότεροι είναι και οι λαχνοί που παίρνει κάποιος και άρα οι πιθανότητες να κερδίσει αυξάνονται.

Το έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό που ο κάθε πολίτης έχει δηλώσει, ενώ το ποσό των 1.000 ευρώ θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του φορολογούμενου με την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δημοφιλή