Γερμανικό υποβρύχιο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στα ανοιχτά των ακτών του Βελγίου

Γερμανικό υποβρύχιο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στα ανοιχτά των ακτών του Βελγίου
Reuters

Το ναυάγιο ενός γερμανικού υποβρυχίου που βυθίστηκε κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοιχτά των ακτών του Βελγίου- και εκτιμάται πως περιέχει 23 πτώματα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το υποβρύχιο, κλάσης UB-II, θεωρείται πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, σε βάθος 30 μέτρων στα ανοιχτά των βελγικών ακτών. «Το υποβρύχιο είναι σε τόσο καλή κατάσταση, που πιστεύουμε πως τα πτώματα βρίσκονται ακόμα μέσα του» είπε ο κυβερνήτης της Δυτικής Φλάνδρας, Καρλ Ντεκαλουβέ.

Θεωρείται πως το σκάφος βυθίστηκε επειδή χτύπησε νάρκη. Σύμφωνα με τον Ντεκαλουβέ, η ακριβής του θέση δεν έχει δημοσιοποιηθεί, για να μην σπεύσουν εκεί επισκέπτες και να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιών από επίδοξους εξερευνητές ή άτομα με σκοπό τη λεηλασία. Ωστόσο, σύμφωνα με μια ανεπιβεβαίωτη αναφορά στα φλαμανδικά ΜΜΕ, βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Οστέντε.

Στο σκάφος, που βρίσκεται στον πυθμένα πεσμένο στη δεξιά του πλευρά, θεωρείται πως μπορεί να βρίσκονται μέχρι και 23 σοροί, καθώς τα υποβρύχια αυτού του τύπου κανονικά είχαν πλήρωμα 22 ατόμων και έναν κυβερνήτη. Η γερμανική πρεσβεία έχει ενημερωθεί σχετικά.

Αν και γενικότερα θεωρείται ότι είναι σε καλή κατάσταση, το υποβρύχιο είχε υποστεί ζημιές στο άνω τμήμα του, με τη μεγαλύτερη ζημιά να βρίσκεται στην πλώρη- αν και οι μπουκαπόρτες παρέμειναν κλειστές. Ο πυργίσκος είναι άθικτος, ενώ τα περισκόπια είναι ακόμα ορατά. Επιστήμονες θεωρούν ότι η νάρκη ήρθε στην επιφάνεια όταν το υποβρύχιο πιάστηκε σε καλώδιο.

Στα βελγικά ύδατα έχουν βρεθεί 11 γερμανικά υποβρύχια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο αυτό το σκάφος θεωρείται πως είναι το πιο καλοδιατηρημένο από όλα. Όπως αναφέρει το Reuters, κατά τη διάρκεια του πολέμου, από τα βελγικά λιμάνια δρούσαν 93 γερμανικά υποβρύχια, που βύθισαν πάνω από 2.500 πλοία. Ωστόσο, και τα ίδια υπέστησαν βαριές απώλειες, καθώς τα 70 χάθηκαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ναυτών.

Δημοφιλή