Οι διάλογοι των πορτοφολάδων: Τα «πορτοκάλια» και τα «τσιβίλια».Τηρούσαν μέχρι και dress code

Οι διάλογοι των πορτοφολάδων: Τα «πορτοκάλια» και τα «τσιβίλια». Τηρούσαν μέχρι και... dress code
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
MrKornFlakes via Getty Images

Το δικό της «γλωσσάρι» είχε επινοήσει η συμμορία των «πορτοφολάδων» που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Όπως προέκυψε από τις υποκλοπές του «κοριού» της ΕΛ.ΑΣ., όταν τα μέλη του κυκλώματος έλεγαν «τσιβίλια» εννοούσαν τους αστυνομικούς, όταν έλεγαν «πορτοκάλια» εννοούσαν τα πορτοφόλια και όταν έλεγαν «μαρούλια» εννοούσαν τα λεφτά. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και διάλογοι τους. Ενδεικτικά παρατίθεται:

Πορτοφολάς: «Πάμε στο πανηγύρι στους Αγίους Θεοδώρους, πιστεύω ότι δύο χιλιάρικα θα τα βγάλουμε»

Αρχηγός: «Τρελός είσαι; Δεν θα φύγετε αν δεν βγάλετε 10 χιλιάρικα, ούτε να το σκέφτεσαι»

Επίσης, καταγράφηκε διάλογος για δράση του κυκλώματος σε πανηγύρι στους Αγίους Θεοδώρου, όπου θα χτυπούσαν θαμώνες του πανηγυριού:

Πορτοφολάς:«Να πάμε. Θα βγάλουμε 2.000 ευρώ»

Αρχηγός: “Δεν υπάρχει περίπτωση. Θα βγάλουμε τουλάχιστον 10.000 ευρώ

Σε άλλο διάλογο αναφέρεται περιστατικό κατά το οποίο μία γυναίκα, μέλος του κυκλώματος, έγινε αντιληπτή και δέχθηκε επίθεση από θύμα.

Πορτοφολάς1: «Της την έπεσαν για ξύλο πολλά άτομα. Εγώ έκανα πίσω. Δε μίλησα. Δεν έκανα τίποτα»

Πορτοφολάς2: Καλά έκανες. Αν αντιδρούσες θα ήσουν και εσύ στη φυλακή τώρα.

Τα μέλη της σπείρας τηρούσαν ενδυματολογικούς κανόνες προκειμένου να μοιάζουν με τουρίστες για να προσεγγίζουν γκρουπ ξένων επισκεπτών που κινούνταν με προαστιακό σιδηρόδρομο ή λεωφορεία από και προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κατά τη διάρκεια του «τεχνητού συνωστισμού», οι ελαφροχέρηδες για να καλύπτουν τις κινήσεις των χεριών τους, χρησιμοποιούσαν ως προκάλυμμα εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια, σακάκια, ζακέτες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα. Από εκεί και πέρα ξεκινούσε η «σκυταλοδρομία» του πορτοφολιού και η ασφαλή διαφυγή του πορτοφολά. Οι συνεργοί εγκλώβιζαν το θύμα, ενώ ο αρχικός παραλήπτης του πορτοφολιού το έδινε σε άλλο μέλος που απομακρυνόταν, άλλαζε βαγόνι και κατέβαινε στην επόμενη στάση. Άδειαζαν τα πορτοφόλια και τα πετούσαν σε κάδους ή υπονόμους συνεχίζοντας τη δράση τους.

Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, εξιχνίασαν 784 κλοπές πορτοφολιών, εντόπισαν 498 πορτοφόλια, ενώ σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις οι κλοπές υπερβαίνουν τις 4.000. Κατά μέσο όρο οι «ελαφροχέρηδες» άρπαζαν 15 πορτοφόλια την ημέρα με κέρδος που έφθανε τις 3.500 ευρώ ημερησίως. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μετά την εξάρθρωση της συγκεκριμένης σπείρας, το τελευταίο 4ήμερο δεν έχει καταγγελθεί καμία κλοπή πορτοφολιού, την ώρα που κατά μέσο όρο καταγγέλλονταν 15 την ημέρα. Συνελήφθησαν 31 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά και συγκεκριμένα: 27 υπήκοοι Αλβανίας, 30χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, 31χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, 39χρονη υπήκοος Γεωργίας και ο 49χρονος απότακτος αστυνομικός που λάμβανε μερίδιο για να εξασφαλίζει το «ακαταδίωκτο». Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται επιπλέον 18 μέλη της συμμορίας.

Η 39χρονη από τη Γεωργία ήταν καθαρίστρια, στην αποθήκη του 54χρονου συγγενούς της γνωστής μουσικοσυνθέτριας, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή αρχαίων αντικειμένων. Είναι καθηγητής καλών τεχνών, είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δήλωσε συλλέκτης. Ωστόσο τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στην αποθήκη χρονολογήθηκαν από τους αρχαιολόγους τον 5ο αιώνα π.Χ. και δεν είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται ότι οι πορτοφολάδες πέρα από τους σταθμούς και συρμούς Μετρό και ηλεκτρικού, δρούσαν σε πανηγύρια και γήπεδα. Τα καλοκαίρια μετακινούνταν σε τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, για γιορτές και πανηγύρια, ενώ είχαν δράσει και σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Για να αυξάνουν τα έσοδά τους διέθεταν τα κινητά τηλέφωνα σε συγκεκριμένο κλεπταποδόχο που διατηρούσε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, είτε μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου τα διοχέτευαν στην Αλβανία, ενώ εξαργύρωναν το συνάλλαγμα σε ανταλλακτήρια της πρωτεύουσας. Ενδεικτικό της καλής τους οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν σε σημεία που δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, άδειαζαν τα πορτοφόλια και τα πετούσαν σε κάδους και υπονόμους και είχαν «έκτακτους συνεργάτες» τους οποίους μίσθωναν έναντι 20-30 ευρώ ημερησίως.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα