Υπεγράφη η εγκύκλιος για τη διαδοχική ασφάλιση. Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση εκατοντάδων συντάξεων

Υπεγράφη η εγκύκλιος για τη διαδοχική ασφάλιση. Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση εκατοντάδων συντάξεων
eurokinissi

Στη δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η εγκύκλιος για τη διαδοχική ασφάλιση σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, ξεμπλοκάρει η έκδοση συντάξεων που εκκρεμούν με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης ώστε να μη χαθούν χρήματα που έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με την εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εξέταση αιτήσεων που περιέχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβάλλονται μετά την 13.05.2016 (ημερομηνία ισχύος του νέου καθεστώτος).

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την απλοποίηση της διαδικασίας υπολογισμού και έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και εφάπαξ. Από την 01/01/2017 ο χρόνος ασφάλισης που είχε διανυθεί στον πρώην φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος είχε, με βάση την απασχόλησή του, υποχρέωση υπαγωγής, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, αίρονται στρεβλώσεις του παρελθόντος και επιταχύνεται η απονομή των παροχών, καθώς οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται ενιαία στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚΑ λαμβάνει υπόψη το σύνολο του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης, τις συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου από το 2002 και εφεξής, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που απαιτείται. Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών του ασφαλισμένου όπως προκύπτουν από την ασφάλιση του σε όλους τους ενταχθέντες φορείς, διαιρώντας το ποσό με τους μήνες του διαστήματος από το 2002 έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή της καταβολής της σύνταξης του δημοσίου υπαλλήλου, για τους προερχόμενους από το Δημόσιο. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με τα ποσοστά αναπλήρωσης του άρθρου 8 ώστε να προκύψει το ποσό της ανταποδοτικής σύταξης.

Δημοφιλή