Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει swap ομολόγων

Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει swap ομολόγων
Accounting financial papers analysis charts with calculator, paper and pen in blue
Accounting financial papers analysis charts with calculator, paper and pen in blue
echoevg via Getty Images

Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο ανταλλαγής (swap) 20 μικρών ομολογιακών εκδόσεων με τέσσερις ή πέντε νέες, καθώς προετοιμάζεται για έξοδο από το μνημόνιο και επιστροφή στις αγορές, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση σκέφτεται ένα swap με σκοπό την αντικατάσταση 20 μικρών ομολογιακών εκδόσεων, ονομαστικής αξίας γύρω στα 32 δισ. ευρώ, ανέφεραν αξιωματούχοι ενημερωμένοι για το συγκεκριμένο θέμα.

«Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με κάποιες δράσεις διαχείρισης χρέους...για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την εμπορευσιμότητα» είπε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως πρόκειται για μια κίνηση η οποία τελεί ακόμα υπό συζήτηση, χωρίς να προσδιορίσουν πότε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τα 20 αυτά ομόλογα είχαν εκδοθεί το 2012, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

Άλλος ανώτερος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι επιδιώκεται η ενίσχυση του «μαξιλαριού» ρευστότητας, που είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο (στα 9 δισ. ευρώ), ώστε να φτάσει τα 14 δισ. ευρώ. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μαξιλαράκι περίπου 12-14 δισ. ευρώ για την περίοδο των 9-12 μηνών μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος» είπε ο αξιωματούχος.

«Θα δείξει πως θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες μας τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2019» πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως η Αθήνα θέλει να εκδώσει τουλάχιστον δύο νέα ομόλογα ως το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. «Το σχέδιό μας είναι δύο ή τρεις νέες εκδόσεις μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης...αν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, αυτό μπορεί να συμβεί νωρίτερα» είπε ένας εξ αυτών.

Δημοφιλή