Bloomberg: Η ώρα της τρίτης αξιολόγησης φτάνει και μαζί της επιστρέφουν και οι ανησυχίες των επενδυτών

Bloomberg: Η ώρα της τρίτης αξιολόγησης φτάνει και μαζί της επιστρέφουν και οι ανησυχίες των επενδυτών
ATHENS, GREECE - JULY 25: A general view of the Bank of Greece on July 25, 2017 in Athens, Greece. After an absence of three years, Greece has returned to the International Bonds Market. This will increase the trust of international investors as it hopes to issue a new five-year bond allowing it to gradually stop dependence on borrowed bailout funds. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
ATHENS, GREECE - JULY 25: A general view of the Bank of Greece on July 25, 2017 in Athens, Greece. After an absence of three years, Greece has returned to the International Bonds Market. This will increase the trust of international investors as it hopes to issue a new five-year bond allowing it to gradually stop dependence on borrowed bailout funds. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
Milos Bicanski via Getty Images

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για την Ελλάδα, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα, το πρακτορείο Bloomberg. Η Ελλάδα μπαίνει στο τελευταίο έτος της διάσωσης, ενώ το ερώτημα που γεννάται αφορά το κατά πόσο μπορεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος. Με την τρίτη αξιολόγηση να ξεκινά παράλληλα εγείρονται κι άλλα θέματα τα οποία σχετίζονται με το ρόλο που θα παίξει το ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση και σε τι αυτή θα διαφέρει από τις δύο προηγούμενες. «Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει με την τρίτη διάσωση χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος», εκτιμά ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο οποίος τονίζει πως η ελληνική οικονομία «είναι σε πορεία ήπιας ανάπτυξης, με τη βοήθεια από μια καλή χρονιά στον τουρισμό και άλλων παρόμοιων ανόδων στην εξωτερική ζήτηση».

Οι αγορές από την άλλη πλευρά δεν εκφράζουν την ίδια αισιοδοξία. Επίσημα η αξιολόγηση ξεκινά στα μέσα του επόμενου μήνα και ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα δήλωσε πως σκοπεύει να ολοκληρώσει την απαραίτητη οικονομική αναδιάρθρωση μέχρι τον Νοέμβριο. Ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής της Pantelakis Securities για τις μετοχές ανέφερε από την πλευρά του πως η αγορά ξεμένει από καταλύτες και ο ερχομός της τρίτης διάσωσης έχει αναζωπυρώσει τα αντανακλαστικά της αβεβαιότητας, ιδιαίτερα στις μετοχές.

Αξιωματούχοι τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και των πιστωτών τονίζουν πως στόχος είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που θα προσέφερε στη χώρα το χρόνο για να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια στην αγορά και θα άνοιγε το δρόμο για επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος της χρονιάς, η Ελλάδα θα μπορούσε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών που είναι απαραίτητη. Διαπραγματεύσεις χωρίς τέλος, από την άλλη, θα επηρέαζαν αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών.

Καμία ελάφρυνση χρέους

Ο κ. Βέττας υπογράμμισε πως οι επενδύσεις κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου η Ελλάδα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Οι ελληνικές επενδύσεις παρέμειναν στάσιμες το 2016 και υποχώρησαν στη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων της φετινής χρονιάς. Τα δύσκολα κομμάτια που θα κρίνουν την αξιολόγηση είναι κυρίως ο προϋπολογισμός του 2018 αλλά και το αν η χώρα θα λάβει επαρκή μέτρα για να αγγίξει τους στόχους της διάσωσης.

Δύσκολες επιλογές

Την ίδια ώρα, επίμαχα ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας είναι πιθανόν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις επερχόμενες συναντήσεις με τους πιστωτές. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει βρει ακόμη πόρους στον προϋπολογισμό, για να αποφύγει να «κόψει» δημοφιλή προνόμια.

Η απαίτηση του ΔΝΤ για έλεγχο ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών ίσως είναι ένα ακόμη σημείο σύγκρουσης, αυτή τη φορά μεταξύ του Ταμείου και της ΕΚΤ. Η ελληνική κυβέρνηση και η Φρανκφούρτη υποστηρίζουν πως μια τέτοια αξιολόγηση θα είναι επιβλαβής για τις τράπεζες της χώρας, γιατί χρειάζεται να εστιάσουν στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Κρίσιμες εκλογές

Στο μεταξύ, η επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης για συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και εκείνες για την ελάφρυνση χρέους που ίσως τελικά χορηγηθεί. Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει την παράταση δανείων στην Ελλάδα, η συμμετοχή του ωστόσο στο πρόγραμμα εξαρτάται από το αν η ευρωζώνη θα αναδιαρθρώσει περαιτέρω το χρέος. Αυτό που είναι στο χέρι της Ελλάδας, είναι να διασφαλίσει πως η αξιολόγηση θα προχωρήσει όσο καλύτερα γίνεται, σχολίασε Έλληνας αξιωματούχος.

«Αυτή τη στιγμή, δύο συστατικά είναι απαραίτητα», συνόψισε ο Βέττας. «Να αποφευχθούν τυχόν ενέργειες που θα ενίσχυαν τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα και να επιμείνουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν τη γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα και θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις».

Δημοφιλή