ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2017 16:12 EEST | Updated 22/09/2017 16:12 EEST

«Περισσότερη σαφήνεια» ζητά από τη Βρετανία ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά την ομιλία Μέι

Bloomberg via Getty Images
Michel Barnier, chief negotiator for the European Union (EU), gestures while speaking during a news conference in Brussels, Belgium, on Thursday, Sept. 7, 2017. The U.K.s position on the Irish border is wrong, Barnier said, as divisions between the two sides after three months of negotiation become starker. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg via Getty Images

«Εποικοδομητικό» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ το πνεύμα στο οποίο μίλησε σήμερα στη Φλωρεντία, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι. «Η ομιλία δείχνει βούληση να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς ο χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπαρνιέ σε δήλωσή του που ακολούθησε την ομιλία της Τ. Μέι.

Αναφορικά με το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» μετά την αποχώρηση από την ΕΕ στις 30 Μαρτίου 2019, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής είπε: «Σήμερα, για πρώτη φορά, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να συνεχίσει να επωφελείται από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά υπό τους σημερινούς όρους και να συνεχίσει να επωφελείται από την υφιστάμενη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Πρόκειται για μια περιορισμένη περίοδο έως δύο έτη μετά την έξοδό της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και την αποχώρησή της από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το αίτημα αυτό «θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη». «Θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017: "Εάν προβλεφθεί μια περιορισμένη χρονικά παράταση του κοινοτικού κεκτημένου, αυτό θα απαιτήσει την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, εποπτικών, δικαστικών και εκτελεστικών εργαλείων και δομών της Ένωσης"», σημείωσε ο Μ. Μπαρνιέ και κάλεσε σε γρήγορη συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου. «Όσο πιο σύντομα καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τους όρους της αποχώρησης στους διάφορους τομείς, τόσο πιο σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τη μελλοντική μας σχέση», είπε χαρακτηριστικά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)