ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2017 12:52 EEST | Updated 24/09/2017 12:52 EEST

Γαλλία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τις δηλώσεις για τους ναζί που έκανε ο Μελανσόν

AFP

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ χαρακτήρισε "πολιτικό σφάλμα" τις δηλώσεις για τους ναζί που έκανε χθες ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της "Ανυπότακτης Γαλλίας", κατά τη διάρκεια διαδήλωσης του κόμματός του ενάντια στη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα.

Στη διαδήλωση του κόμματός του χθες στο Παρίσι, ο Μελανσόν τόνισε ότι "η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη" και επανέλαβε ότι "ο δρόμος έριξε τους βασιλιάδες, τους ναζί", απαντώντας στον πρόεδρο Μακρόν που είπε ότι "πιστεύει στη δημοκρατία, αλλά δημοκρατία δεν είναι ο δρόμος".

"Πρόκειται για πολιτικό σφάλμα να βάζεις στο ίδιο επίπεδο εκείνους που οδήγησαν στην πτώση των ναζί--και ο δρόμος προφανώς συνέβαλε--αλλά και τον Αλέν Ζιπέ και τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι ένα σοβαρό σφάλμα", δήλωσε ο Καστανέρ στην εκπομπή "Questions politiques" επικαλούμενος μάλιστα "ηθική βλάβη".

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Force Ouvriere (FO), o Ζαν-Κλοντ Μαγί, χαρακτήρισε "σοκαριστικές" τις δηλώσεις Μελανσόν και είπε ότι ο δρόμος δεν "έριξε" τον ναζισμό αλλά τον "έφερε".

"Το ναζιστικό καθεστώς δεν το έριξε ο δρόμος, το έριξαν οι σύμμαχοι, το έριξαν οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι σε μια περίοδο, κλπ (...) Αν γνωρίζουμε λίγο την ιστορία μας, είναι ο ίδιος ο δρόμος που έφερε τον ναζισμό κατά κάποιο τρόπο, επομένως πρέπει να προσέχουμε αυτά που λέμε", δήλωσε ο Μαγί στην εκπομπή Le Grand Jury RTL- Le Figaro- LC.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Μιριέλ Πενικό χαρακτήρισε "ανάξιες και επαίσχυντες" τις δηλώσεις Μελανσόν.

"Όπως όλοι οι Γάλλοι, ένιωσα προσβεβλημένη από αυτή την έλλειψη σεβασμού προς την ιστορία μας και την έλλειψη σεβασμού προς όσους πολέμησαν", δήλωσε η Πενικό. "Όταν είσαι βουλευτής, εκπρόσωπος του Έθνους, οι δηλώσεις σου έχουν μια βαρύτητα".

Μετά την αντίδραση της υπουργού Εργασίας, ο Μελανσόν έγραψε σήμερα στο μπλογκ του ότι "ουδέποτε συνέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση με τους ναζί".

Sponsored Post