ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2017 10:35 EEST | Updated 25/09/2017 10:35 EEST

Πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία προκηρύσσει ο πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε

TORU YAMANAKA via Getty Images
Japanese Prime Mininster Sinzo Abe answers questions during a press conference at his official residence in Tokyo, 12 September 2007. Shinzo Abe resigned after voters deserted his scandal-plagued government and an emboldened opposition refused to back his ambitious reform agenda. AFP PHOTO/Toru YAMANAKA (Photo credit should read TORU YAMANAKA/AFP/Getty Images)

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει στη διάλυση της κάτω βουλής του ιαπωνικού Κοινοβουλίου την Πέμπτη προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, καθώς ζητά μια νέα λαϊκή εντολή για να ξεπεραστεί «μια εθνική κρίση».

Ο Άμπε δήλωσε ότι χρειάζεται μια νέα εντολή για να διαθέσει μέρος των εσόδων από μια σχεδιαζόμενη μελλοντική αύξηση φόρων σε κοινωνικές δαπάνες όπως η παιδεία, ενώ επιδιώκει στήριξη προς τη σκληρή στάση της χώρας απέναντι στις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

«Θα διαλύσω την κάτω βουλή στις 28 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Άμπε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού Κομέιτο, ο Νατσούο Γιαμαγκούτσι, δήλωσε ότι εκτιμά πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου.

Η απόφαση θεωρείται εν πολλοίς ότι έχει στόχο να εκμεταλλευθεί τα προσφάτως βελτιωθέντα ποσοστά στήριξης του Άμπε και την αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης.

Ο Άμπε, του οποίου τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στο περίπου 50% από το περίπου 30% τον Ιούλιο, στοιχηματίζει ότι το κυβερνητικό του μπλοκ μπορεί να διατηρήσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή ακόμα κι αν χάσει τα δύο τρίτα της «σούπερ πλειοψηφίας» που χρειάζεται για να πετύχει τον μακροχρονο στόχο του να αναθεωρήσει το ειρηνευτικό Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο στρατιωτικός της ρόλος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το σαββατοκύριακο από την οικονομική εφημερίδα Nikkei, το 44% των ψηφοφόρων σκοπεύει να ψηφίσει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Άμπε έναντι 8% για το βασικό αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και άλλο 8% για το νέο κόμμα που ιδρύθηκε από την δημοφιλή κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε. Έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo, έδειξε ότι το LDP συγκεντρώνει ποσοστό στήριξη 27,7% και το 42,2% των ψηφοφορων είναι αναποφάσιστοι.

Η εικόνα του Άμπε ως ισχυρού ηγέτη έχει ενισχύσει τα ποσοστά του εν μέσω κλιμακούμενης έντασης για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και επισκιάζει την κριτική της αντιπολίτευσης σε βάρος του πρωθυπουργού για ύποπτα σκάνδαλα ευνοιοκρατίας που έχουν διαβρώσει τη δημοτικότητά του.

Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Άμπε κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα πολιτικό κενό σε μια περίοδο κατά την οποία κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση για τη Βόρεια Κορέα. Και δεδομένων των απροσδόκητων αποτελεσμάτων σε άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες, οι πολιτικοί αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας «άσχημης έκπληξης» για τον Ιάπωνα ηγέτη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post