ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/09/2017 07:42 EEST | Updated 26/09/2017 07:42 EEST

Ντομπρόβσκις: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018. Δεν τίθεται θέμα κουρέματος

BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 20: Vice President of the European Commission Valdis Dombrovskis holds a joint press conference with Finance Minister of Ukraine Oleksandr Danylyuk (not seen) following their meeting in Brussels, Belgium on September 20, 2017. 
 (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 20: Vice President of the European Commission Valdis Dombrovskis holds a joint press conference with Finance Minister of Ukraine Oleksandr Danylyuk (not seen) following their meeting in Brussels, Belgium on September 20, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Για να αντιμετωπιστεί το χρέος η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις- επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, μιλώντας στη Rheinische Post, δήλωσε ότι παρά το υψηλό χρέος στο 180% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους, υπενθυμίζοντας ότι το Eurogroup στη συνεδρίαση του Μαΐου 2016 έλαβε μια σειρά από άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να αποφευχθεί το κούρεμα. «Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι σε αυτό», πρόσθεσε.

Στην παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου ότι το ΔΝΤ έχει διατυπώσει άλλη άποψη, γιατί θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο Ντομπρόφσκις επιμένει ότι δεν χρειάζεται κούρεμα, επικαλούμενος τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

«Το ΔΝΤ έχει σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις από τις δικές μας», υπογραμμίζει. «Εάν δει κανείς τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 και του 2016, θα διαπιστώσει ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Τώρα το πιο σημαντικό είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 της τάξης του 3,5% για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού χρέους. Εάν η πορεία για τη χώρα είναι ανοδική, εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και προχωρήσουμε στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους».

Sponsored Post