Φωτίστηκε από φακούς και φαναράκια το Πεδίον του Άρεως. Πρωτότυπη εκδήλωση για την ασφάλεια του χώρου

Φωτίστηκε από φακούς και φαναράκια το Πεδίον του Άρεως. Πρωτότυπη εκδήλωση για την ασφάλεια του χώρου
Eurokinissi

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση συμβολικού φωτισμού του Πεδίου του Άρεως, που διοργάνωσε απόψε στο 'Αλσος η διαδικτυακή κοινότητα «Επι-μένουμε Πεδίο του Άρεως».

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, συνοδευόμενη από την εντεταλμένη για το άλσος, περιφερειακή σύμβουλο, Βασιλική Λάσκαρη και άλλους αιρετούς συμβούλους του τομέα, παρέστησαν και συνομίλησαν με τους διοργανωτές.

Η κοινότητα, μέσω facebook, έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μια διαδικτυακή καμπάνια για να συσπειρώσει τους κατοίκους και φίλους του πάρκου, ώστε να διεκδικήσουν ουσιαστική λύση των καθημερινών προβλημάτων στα ζητήματα «της καθαριότητας, της φροντίδας πρασίνου, ναρκωτικών και εγκληματικότητας», όπως σημειώνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργάνωσαν την συγκεκριμένη εκδήλωση ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας, φωτίζοντας το πάρκο με φακούς και φαναράκια. Μάλιστα, με επιστολή τους κάλεσαν και την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, να παραστεί και να βρουν από κοινού «μόνιμες και βιώσιμες λύσεις», καθώς ως περίοικοι, όπως σημειώνουν, γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα λειτουργίας και μπορούν να προτείνουν αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης τους.

Η κ. Δούρου δεν παρέστη, καθώς είχε ήδη προγραμματιστεί να παραβρεθεί στα εγκαίνια του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Γαλατσίου, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου, κατοίκων και φορέων.

Σε απαντητική της επιστολή, η κ. Δούρου αναφέρθηκε στους λόγους της απουσίας της και παραδέχθηκε πως η εκδήλωση για το Πεδίον του Άρεως, «θέτει το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας όλων μας». Κατέληξε δε τονίζοντας: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι κατέχει κάποια θαυματουργή μέθοδο για να αλλάξει τα κακώς κείμενα δεκαετιών στο Πεδίο του Άρεως από τη μια μέρα στην άλλη, ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία της συνεργασίας για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για έναν εμβληματικό χώρο όπως το Πεδίο του Άρεως - έναν χώρο που μας αφορά όλους».

Στην αναγκαιότητα της συνεργασίας και της κοινής δράσης όλων (Περιφέρειας, Πολιτείας και «πρωτίστως των περιοίκων») εστίασε σε δήλωσή της προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου: «Οι κινηματικές συλλογικότητες οφείλουν να αναπτύσσουν και εθελοντική δράση πέραν της καταγγελτικής, σε καίρια ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής», ανέφερε η κ. Κυπριανίδου. «Είναι ολοφάνερη η θετική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Πάρκο μετά από την συνεχή 3ετή προσπάθειά μας ενάντια στην γραφειοκρατία και τις ημιτελείς εργολαβίες των προηγούμενων ετών. Έχει αποκατασταθεί πλήρως ο φωτισμός, και ο αστικός εξοπλισμός (πράσινο, άρδευση, παγκάκια ), ο χώρος είναι καθαρός, φυλάσσεται στη βάση του κανονισμού λειτουργίας του πάρκου και υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την περαιτέρω ασφάλεια. Σταθερά διοργανώνονται εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου στον χώρο, με τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την Καμεράτα, δεκάδες δράσεις αθλητισμού και ψυχαγωγίας, σχολικές εκδηλώσεις και ημερήσιες σχολικές εκδρομές, ενώ έχει αποκατασταθεί πλήρως το οικιστικό απόθεμα και το πράσινο του χώρου» υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης. «Ωστόσο η διαχείριση και η ανάταξη ενός δημόσιου χώρου 230 στρεμμάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας μιας Μητρόπολης, είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό και απαιτεί πολυμελείς συνέργειες» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι το βασικό πρόβλημα του πάρκου, σύμφωνα με τους περίοικους, εστιάζεται στην «συνάθροιση παραβατικών και τοξικοεξαρτώμενων ατόμων στον χώρο όπου κατέφυγαν, μετά τον «διωγμό» τους από τα άλλα σημεία της πόλης». Τώρα πάλι, με την ανάταξη του συγκεκριμένου χώρου και το κλείσιμο του 'Αλσους κατά τις νυχτερινές ώρες (ανοιχτό 6 π.μ. - 11μ.μ.) τα άτομα αυτά περιφέρονται στους γύρω δρόμους «επιβαρύνοντας αισθητικά» το τοπίο. Ωστόσο, και το πρόβλημα αυτό, είναι αρμοδιότητας της ΕΛΑΣ, επισημαίνει η κ Κυπριανίδου, το οποίο «η Περιφέρεια το αντιμετωπίζει με επιστημοσύνη και αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης»: Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ το ΚΕΘΕΑ και τον δήμο Αθηναίων, διέθεσε το ποσό των 800.000 ευρώ για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ανακούφισης και απομείωσης των βλαβών των χρηστών τοξικών ουσιών, με την περίθαλψη, ανάνηψη και επανένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον μέσω των υπαρχουσών δομών αποκατάστασης και απεξάρτησης.

pedion tou areos

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή