Στα 63,5 τρισ. δολάρια ο πλούτος των εκατομμυριούχων όλου του κόσμου το 2016

Στα 63,5 τρισ. δολάρια ο πλούτος των εκατομμυριούχων όλου του κόσμου το 2016
Falling $100 both from front and back like real one on white background. High resolution, sharp 3D rendering.
Falling $100 both from front and back like real one on white background. High resolution, sharp 3D rendering.
greenaperture via Getty Images

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο αυξήθηκε πέρυσι σχεδόν κατά 8% στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 16,5 εκατ. ανθρώπων περίπου, με τον συνολικό πλούτο να ανέρχεται στο ποσό-ρεκόρ των 63,5 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Capgemini.

Ο πλούτος των ιδιωτών υψηλής καθαρής αξίας (HNWI) –των εύπορων που, σύμφωνα με τον ορισμό της Capgemini, έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να επενδυθούν άνω του 1 εκατ. δολαρίων, εκτός της πρώτης κατοικίας, των συλλεκτικών αντικειμένων και των αναλώσιμων- αυξήθηκε κατά 8,2% σε ετήσια βάση το 2016 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια έως το 2025.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 1,15 εκατ. άνθρωποι έγιναν εκατομμυριούχοι πέρυσι.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Κίνα έχουν τους περισσότερους εκατομμυριούχους και αθροιστικά αντιστοιχούν σχεδόν στα δύο τρίτα του συνόλου. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των κροίσων αυξήθηκε στα 4,8 εκατ. από τα 4,46 εκατ., με τον αριθμό των εκατομμυριούχων στην Κίνα να αυξάνεται στα 1,13 εκατ. από μόλις πάνω από 1 εκατ.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεισέφεραν εξίσου στην αύξηση του πλούτου, με τη Ρωσία, τη Βραζιλία και τον Καναδά να αντιστρέφουν τις μειώσεις που σημειώθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ρωσία, χάρη στην ανάκαμψη της χρηματιστηριακής της αγοράς, είδε τον αριθμό των εκατομμυριούχων της και τον πλούτο τους να αυξάνονται κατά περίπου 20%.

Η Γαλλία ξεπέρασε τη Βρετανία στις πέντε πρώτες χώρες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, χάρη στην ανάκαμψη του τομέα ακινήτων, ενώ η Σουηδία έβγαλε τη Σιγκαπούρη –της οποίας οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν– από τη λίστα με τις 25 πρώτες χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 το 31,1% των περιουσιακών στοιχείων των εκατομμυριούχων ήταν επενδυμένο σε μετοχές, σε σχέση με το 24,8% το 2016. Το ποσοστό των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος ήταν αμετάβλητο στο 18%, ενώ το ποσοστό σε ρευστό αυξήθηκε στο 27,3% από το 23,5%. Οι εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), τα παράγωγα, το ξένο συνάλλαγμα, τα εμπορεύματα και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, μειώθηκαν στο 9,7% από το 15,7%.

Η έκθεση δεν επικαλείται κάποιο λόγο για τις μεταβολές αυτές αλλά η ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την ισχυρή ρευστότητα ύστερα από χρόνια πρωτοφανούς στήριξης της οικονομίας από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, οδήγησαν τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές ανησυχούν για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, και εμφανίζονται αβέβαιοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις οικονομίες και τις αγορές η περιστολή των μη συμβατικών μέτρων στήριξης της οικονομίας από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Κατά μέσο όρο οι αποδόσεις των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εκατομμυριούχων διαμορφώθηκαν στο 24,3%.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή