ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/09/2017 08:32 EEST | Updated 28/09/2017 08:33 EEST

Η Σαμοθράκη έχει διαλυθεί εντελώς, δηλώνει ο δήμαρχός της

Eurokinissi

«Οι αναφορές από παντού είναι ότι το νησί έχει διαλυθεί εντελώς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, δύο μέρες μετά την, χωρίς προηγούμενο, καταστροφή που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί, το οποίο ακόμη μετράει τις πληγές του.

«Έχουμε προσφορά βοήθειας κυριολεκτικά από παντού, αλλά ακόμη δεν έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο νησί, γιατί δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση. Ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά βοήθειας, ταυτόχρονα έχουμε ένα τεράστιο άνοιγμα προβλημάτων. Κάνουμε τόσα πολλά ταυτόχρονα. Δυσκολεύομαι να το οργανώσω. Δεν έχω διαμορφωμένα αιτήματα, γιατί δεν μπορώ να ιεραρχήσω τις ανάγκες τη στιγμή που έχω εκατό πράγματα σε απόλυτη προτεραιότητα» εξηγεί ο κ. Βίτσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης περιέγραψε την εικόνα που παρουσιάζει την Πέμπτη τόσο η Χώρα όσο και το νησί γενικότερα.

«Χθες βάλαμε πολλά συνεργεία με μηχανήματα στη Χώρα, για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και τα μπάζα. Είναι κάτι που θα πάρει πολλές μέρες βέβαια, αλλά ήδη υπάρχει πρόοδος σε σχέση με την αρχική κατάσταση. Αποκαταστήσαμε μερικώς την υδροδότηση της Χώρας, όχι βέβαια επαρκώς, γιατί τα σπίτια που βρίσκονται πιο ψηλά δεν έχουν ακόμη νερό και σήμερα θα επιχειρήσουμε και σε άλλες περιοχές, γιατί τα υδρευτικά είναι πλέον σε κατάσταση διάλυσης παντού».

Σε ερώτηση για το τι συμβαίνει με την υδροδότηση στις περιοχές στις οποίες ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση, ο κ. Βίτσας απαντά πως «σαφώς και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά εδώ είμαστε συνηθισμένοι στα προβλήματα υδροδότησης. Δεν στερούνται το νερό, δεν διψούν οι άνθρωποι, γιατί μπορείς να το βρεις οπουδήποτε, απλά τώρα πρέπει να το αναζητήσουν και να το κουβαλήσουν όπως μπορούν». Διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει σε πόσες και ποιες περιοχές θα συνεχιστούν οι εργασίες γιατί, όπως εξηγεί, «δεν έχουμε επάρκεια μηχανημάτων. Έχουμε λάβει βοήθεια, είναι πολλά τα μηχανήματα και δουλεύουν πυρετωδώς, πλην όμως οι ανάγκες μας είναι πάρα πολλές και οι αναφορές από παντού είναι ότι το νησί έχει διαλυθεί εντελώς».

«Δεν έχω πρόσβαση παντού και ως εκ τούτου δεν έχω και πλήρη εικόνα των προβλημάτων σε όλο το νησί. Μόλις χθες το απόγευμα πληροφορήθηκα ότι η παραδοσιακότερη επιχείρηση εστίασης έξω από τη Χώρα έχει καταστραφεί εντελώς. Μιλάμε κυριολεκτικά για αλλαγή τοπίου» συμπληρώνει ο κ. Βίτσας.

Ως προς το θέμα της στέγασης της δημοτικής Αρχής, δεδομένης της ζημιάς που υπέστη το κτίριο του δημαρχείου, με τον ένα τοίχο και μέρος της στέγης να έχουν καταρρεύσει από την ορμή των νερών, ο κ. Βίτσας αναφέρει: «Σήμερα θέλω να μπω στο δημαρχείο και να δω τι μπορεί να σωθεί, κυρίως από έγγραφα, να τα κουβαλήσω κάπου σωρό. Περιμένω νέους υπολογιστές, που παρήγγειλα χθες, για ν' αρχίσω να στήνω γραφεία, σ ' ένα άλλο δημοτικό κτίριο το οποίο δεν έχει πρόβλημα».

Αναφορικά με την έναρξη των δηλώσεων και καταγραφών των ζημιών λέει: «Οι δηλώσεις ζημιών που υπέστησαν ιδιώτες και η καταγραφή τους γίνεται σε χώρο κάτω από το λαογραφικό μουσείο και ήδη είναι πολυάριθμες».

Sponsored Post