Κάλεσμα στους πέντε προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν στην δίκη της Χρυσής Αυγής «εκούσια και επώνυμα»

Κάλεσμα στους πέντε προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν στην δίκη της Χρυσής Αυγής «εκούσια και επώνυμα»
Alexandros Michailidis / SOOC

Να προσέλθουν «εκούσια και επώνυμα» να καταθέσουν στη δίκη της Χρυσής Αυγής καλούν συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής τους πέντε προστατευόμενους μάρτυρες που θα κληθούν τις επόμενες συνεδριάσεις.

Με δήλωση που κατέθεσαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας, που εκπροσωπούν τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, καλούν τους πέντε μάρτυρες να μην κάνουν χρήση των διατάξεων για την προστασία μαρτύρων και να προσέλθουν στη δίκη να καταθέσουν αυτοπροσώπως «κατά συνείδηση και ελεύθερα» χωρίς τη διαδικασία της «ηχητικής μετάδοσης».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει για την περίπτωση των μαρτύρων «Α, Β, Γ, Δ και Ε», η κατάθεση θα γίνεται μέσω ηχητικής μετάδοσης στη δικαστική αίθουσα από το κτίριο της ΓΑΔΑ, όπου θα βρίσκεται από το πρωί ο καθένας που θα έχει κληθεί από το δικαστήριο.

Οι συνήγοροι των αλιεργατών, με τη δήλωσή τους στο δικαστήριο, τονίζουν ότι αν τελικά οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες δεν προσέλθουν στο δικαστήριο και καταθέσουν μέσω ΓΑΔΑ δεν θα υποβάλουν ερωτήσεις προς αυτούς.

Μεταξύ άλλων, η δήλωση των συνηγόρων αναφέρει: «Συμμεριζόμαστε απόλυτα τον φόβο των μαρτύρων, ιδίως όσων έχουν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία, όσον αφορά την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων της υπόθεσης. Ωστόσο, δεκάδες μάρτυρες ξεπέρασαν τον φόβο, βρήκαν το θάρρος και κατέθεσαν επώνυμα και στην προδικασία και στη δίκη.

Η κατάθεση μαρτύρων, υπό συνθήκες ανωνυμίας και απουσίας από το ακροατήριο, είναι ευθέως αντίθετη στην αρχή της δίκαιης δίκης και παραβιάζει την αρχή της αμεσότητάς της. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε από θέση αρχής αντίθετοι σε τέτοιες διαδικασίες. Το τελευταίο, δε, που επιθυμούμε ως πολιτικώς ενάγοντες της παρούσας δίκης είναι να επιτραπεί στους θύτες να υποδυθούν τα θύματα. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο το ότι στη διάρκεια των χρόνων που έχουν περάσει από το έτος 2001, που θεσπίστηκε, για πρώτη φορά, αυτό το μέτρο, μέχρι σήμερα, έχει περιέλθει σε πλήρη αχρησία».

Επίσης, οι συνήγοροι επισημαίνουν ότι τα στοιχεία των συγκεκριμένων μαρτύρων έχουν διαρρεύσει από μερίδα του Τύπου, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιορισθεί το πρόσωπο αυτών, με βάση και το περιεχόμενο των μαρτυρικών καταθέσεών τους.

Η δήλωση καταλήγει με την πρόσκληση των συνηγόρων στους πέντε μάρτυρες αλλά και προς τις αρμόδιες Αρχές, ώστε, εφόσον αποφασίσουν οι μάρτυρες να προσέλθουν στο δικαστήριο, να εξασφαλίσουν την απόλυτη προστασία τους: «Έχοντας ως σκοπό την αποδεικτική πληρότητα της διεξαγόμενης δίκης και τη διασφάλιση του ελέγχου της αξιοπιστίας όλων των μαρτύρων, καλούμε τους προστατευόμενους μάρτυρες να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια. Και φυσικά καλούμε τον κρατικό μηχανισμό, την κυβέρνηση και τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μάρτυρες αυτούς, προστατεύοντάς τους αποτελεσματικά από οποιαδήποτε πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι, σε περίπτωση κατάθεσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν πρόκειται να εξετάσουμε τους εν λόγω μάρτυρες».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή