Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως βρήκαν τις «αρχαιότερες αποδείξεις» ζωής στη Γη

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως βρήκαν τις «αρχαιότερες αποδείξεις» ζωής στη Γη

Σε μια απομακρυσμένη γωνιά του ανατολικού Καναδά, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από πολικές αρκούδες και απέχει δεκάδες χιλιόμετρα από το πλησιέστερο χωριό, κάποιοι ερευνητές λένε πως, ίσως, ανακάλυψαν τα «αρχαιότερα στοιχεία» ύπαρξης ζωής στη Γη, ενσωματωμένα σε βράχους που μετρούν δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης.

Η επιστημονική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο περιοδικό Nature, είπε πως βρήκε γραφίτη, έναν τύπο καθαρού άνθρακα, σε ιζηματογενή πετρώματα 3.95 δις ετών, ο ποίος ανακτήθηκε από τη βόρεια περιοχή Labrador. Η γεωλογική ανάλυση του γραφίτη υποδεικνύει πως το υλικό είχε παραχθεί από αυτοτροφικούς θαλάσσιους μικροοργανισμούς, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες. Η αυτοτροφία είναι η ικανότητα ορισμένων οργανισμών, όπως τα πράσινα φυτά, τα φύκια και ορισμένα βακτήρια, να παράγουν τη δική τους τροφή από ανόργανες ουσίες.

Αν τα ευρήματα είναι αληθινά, ο γραφίτης από το Labrador θα είναι τουλάχιστον 150 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότερος από τους προηγούμενους κατόχους του τίτλου «παλιότερα ίχνη ζωής» -δηλαδή από τον γραφίτη που βρέθηκε στη Γροιλανδία και χρονολογείται πριν από 3.7 δις χρόνια και τον γρανίτη που βρέθηκε στο Κεμπέκ και χρονολογείται πριν από 3.8 δις χρόνια.

Όπως παρατηρεί το CBS, η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει πως η ζωή μπορεί να άρχισε να εμφανίζεται στη Γη μόλις 500 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του πλανήτη.

Ο συν-συγγραφεάς της μελέτης, Tsuyoshi Komiya, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, είπε στο LiveScience πως πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες αναλύσεις στα δείγματα των βράχων του Labrador. Η περαιτέρω έρευνα, όπως είπε, θα μπορέσει να δώσει πληροφορίες για την προέλευση και την εξέλιξη των πρώιμων μορφών ζωής του πλανήτη.