Η τελευταία μέρα πληρωμής δύο φόρων κρίνει και την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης εν όψει τρίτης αξιολόγησης

Η τελευταία μέρα πληρωμής δύο φόρων κρίνει και την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης εν όψει τρίτης αξιολόγησης
Close-up of machine for counting money.
Close-up of machine for counting money.
simonkr via Getty Images

Παρασκευή μεγάλων αναμετρήσεων είναι η σημερινή. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, αναμετρώντας έτσι τις δυνάμεις του πορτοφολιού τους. Από την άλλη το Δημόσιο θα αναμετρηθεί με τους στόχους του προγράμματος, καθώς η τελική ημερομηνία πληρωμής των δύο φόρων θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η πληρωμή των δύο φόρων θα κρίνει πάρα πολλά σχετικά με τη δυνατότητα να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και ως εκ τούτου να μην υπάρξουν προβλήματα με τους δανειστές εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου έως και σήμερα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:

-τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Περίπου 2,57 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 1,26 δισ. ευρώ. Βέβαια το υπουργείο Οικονομικών δεν περιμένει να εισπράξει ολόκληρο το ποσό, καθώς η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώνεται σε περίπου 68%. Αυτό σημαίνει ότι στα κρατικά ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν περίπου στα 850 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα το Δημόσιο είτε θα περιμένει να τα πληρωθεί εκπρόθεσμα, είτε θα τα διεκδικήσουν μέσω κατασχέσεων. Άλλωστε το Νοέμβριο ακολουθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

-την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ. Και φέτος το συνολικό ύψος του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε περίπου 3,15 δις ευρώ. Ωστόσο, από την πρώτη από τις πέντε δόσεις το Δημόσιο προσδοκά να βάλει στα ταμεία του περί το 1δις ευρώ, καθώς η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 10 ευρώ. Επίσης αρκετοί που η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του φέρνει μικρή επιβάρυνση πληρώνουν το σύνολο του φόρου στην λήξη της πρώτης δόσης. Για τον ΕΝΦΙΑ το ποσοστό εισπραξιμότητας είναι ιδιαίτερα υψηλό και φτάνει το 74%, γεγονός που κάνει τον ΕΝΦΙΑ «αγαπημένο» φόρο των δανειστών, αλλά και των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Στους δύο παραπάνω φόρους των φυσικών προσώπων θα πρέπει να προστεθεί και ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, ο οποίος και αυτός λήγει σήμερα. Μαζί με αυτόν η κυβέρνηση προσδοκά να βάλει συνολικά περί τα 2,1δις ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Οι διευκολύνσεις

Για αυτούς που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους φόρους εμπρόθεσμα, μπορούν να ρυθμίσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5%. Η αίτηση ρύθμισης των οφειλών γίνονται αποκλειστικά μέσω taxisnet και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν στην τράπεζά τους πάγια εντολή για χρέωση του τραπεζικού τους λογαριασμού. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής επιβάλλεται προσαύξηση 15% στο ποσό της καθυστερούμενης δόσης

Λύση για τμηματική καταβολή των υποχρεώσεων στην εφορία δίνουν και οι πιστωτικές κάρτες, εφόσον έχουν επαρκές πιστωτικό όριο. Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες, αλά θα πρέπει να προσέξουν ώστε να πληρώνουν τη δόση στην ώρα της, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί από τα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

Από φέτος αλλαγές υπάρχουν και στη χρέωση της συναλλαγής μέσω των γκισέ των τραπεζών καθώς θα τους κοστίσει έως και 1 ευρώ ανά πληρωμή (εξαιρούνται μόνο οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών) ενώ οι πληρωμές μέσω web banking είναι δωρεάν. Χρειάζεται όμως προσοχή για τις πληρωμές μέσω web banking καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν έγκαιρα, έως το μεσημέρι της Παρασκευής (συνήθως έως τις 5μμ) διότι αν η πληρωμή γίνει αργότερα θεωρείται από την εφορία εκπρόθεσμη και χρεώνονται οι προσαυξήσεις ολόκληρου του μήνα (0,73% του καθυστερούμενου ποσού).

Δημοφιλή