ΔΙΕΘΝΕΣ
30/09/2017 14:48 EEST | Updated 30/09/2017 14:48 EEST

Επιστολή Μάρτιν Σουλτς στα μέλη του SPD

MICHELE TANTUSSI via Getty Images
Social Democrats Party (SPD) chairman and candidate for Chancellor Martin Schulz addresses a press conference after the party leadership meeting on September 25, 2017 in Berlin one day after general elections. Weakened Chancellor Angela Merkel must now find a new junior partner after the Social Democrats (SPD) declared they would go into opposition, to recover the support they lost while governing in Merkel's shadow. / AFP PHOTO / MICHELE TANTUSSI (Photo credit should read MICHELE TANTUSSI/AFP/Getty Images)

Επιστολή προς τα 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) απέστειλε ο Μάρτιν Σουλτς, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την στήριξή τους ενόψει της προσπάθειας ανασυγκρότησης του κόμματος που θα καταβάλει.

Στην επιστολή του ο κ. Σουλτς παραδέχεται ότι το βράδυ των εκλογών σκέφτηκε μήπως θα ήταν καλύτερα να παραιτηθεί. «Έπειτα από αμέτρητες συζητήσεις κατέληξα στην πεποίθηση ότι θα ήθελα από κοινού με το κόμμα να φέρω την επειγόντως αναγκαία νέα αρχή», αναφέρει και σημειώνει ότι το SPD επανέλαβε παλιά λάθη, όπως το ότι δεν διερευνήθηκαν όσο θα έπρεπε τα αίτια της ήττας του 2005. Τονίζει ακόμη ότι όπως και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2009 και του 2013, το SPD επέλεξε έναν δρόμο που δεν του άφησε μεγάλα περιθώρια προετοιμασίας. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, με αυτή την αναφορά ο κ. Σουλτς ασκεί κριτική στον προκάτοχό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος παραιτήθηκε μόλις τον Ιανουάριο, αφήνοντας στον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πολύ λίγο χρόνο μέχρι τις εκλογές.

Ο Μάρτιν Σουλτς υπόσχεται στα μέλη του κόμματός του «διαρθρωτική, οργανωτική, ουσιαστική και στρατηγική νέα αρχή», την οποία θα προωθήσει μαζί με την νέα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες. «Οι πικρές εμπειρίες των αδελφών κομμάτων μας στην Ευρώπη πρέπει να μας είναι απολύτως σαφείς: το θέμα τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ίδια την ύπαρξη της γερμανικής, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», καταλήγει ο Πρόεδρος του SPD.

Εν τω μεταξύ σήμερα, Σάββατο, κυκλοφορεί το περιοδικό «Der Spiegel» με τον Μάρτιν Σουλτς στο εξώφυλλο και τον τίτλο: «Η ιστορία Σουλτς», με ένα διαφορετικό αφιέρωμα στον αρχηγό του SPD. Δημοσιογράφος του περιοδικού ακολούθησε τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη επί πέντε μήνες και κατέγραψε προσωπικές στιγμές του υποψηφίου Καγκελάριου. Μοναδικός όρος που ετέθη ήταν το άρθρο να δημοσιευθεί μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. «Είμαστε σε ελεύθερη πτώση. Μπορεί να είμαι ο λάθος υποψήφιος. Ο κόσμος είναι ευγενικός μαζί μου, αλλά είναι έτσι από οίκτο. Το αισθάνομαι εδώ και κάμποσο καιρό. Πώς μπορεί, παρακαλώ, να το γυρίσει κανείς αυτό σε 80 ημέρες; Μακάρι να ήξερα τι έκανα λάθος», δηλώνει ο κ. Σουλτς στο περιοδικό σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)