Ισπανικός «εμφύλιος»: Votarem φωνάζουν οι αυτονομιστές, αποφασισμένοι να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα

Ισπανικός «εμφύλιος»: Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για να εμποδίσουν το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Η Ισπανία ζει μία από τις ιστορικότερες και πιο κρίσιμες στιγμές της μετα-Φράνκο εποχής. Η αντιπαράθεση Μαδρίτης και των αυτονομιστών της Καταλονίας είναι μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει περάσει η χώρα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975. Την Κυριακή οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι να διεξάγουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ένα δημοψήφισμα το οποίο έχει κριθεί άκυρο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις περίπου 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία με την αστυνομία της επαρχίας έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ξέσπασμα επεισοδίων. Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση με δικαστική απόφαση έχει ζητήσει από την αστυνομία να κλείσει τα εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες σχολεία. Ωστόσο, η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει χθες Παρασκευή πως 2.315 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά για τους 5,3 εκατ. ψηφοφόρους της Καταλονίας. Παράλληλα, αυξάνει ο αριθμός των σχολείων που έχουν καταληφθεί- κάποια ήδη από την Παρασκευή- από πολίτες της Καταλονίας που θέλουν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία εκλογικών τμημάτων. Γονείς φαίνεται να εκμεταλλεύονται το δικαίωμα «διοργάνωσης εξωσχολικών δραστηριοτήτων» και να έχουν καταλάβει αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα για να τα κρατήσουν ανοικτά. Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «ονλάιν ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.

«Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως αύριο θα συμβεί κάτι, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα», διαβεβαίωσε ο Μιγιό.

Πλήθος κόσμου υπερασπίζεται την ενότητα

Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας ισπανικές σημαίες, διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελόνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να υπερασπιστούν την ενότητα της Ισπανίας, την παραμονή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης που οργανώθηκε από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας παρά την απαγόρευση του κράτους.

Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες όπου βρίσκεται η δημαρχία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έπειτα από έκκληση μιας συντηρητικής οργάνωσης, του Ιδρύματος για την υπεράσπιστη του ισπανικού έθνους (Denaes).

Κρατώντας την εθνική κόκκινη-κίτρινη-κόκκινη σημαία ή φορώντας την σαν κάπα στους ώμους, φώναζαν «η Καταλονία είναι μέρος της Ισπανίας» και ποδοσφαιρικά ρεφρέν όπως «είμαι Ισπανός, Ισπανός, Ισπανός».

Μερικοί φώναζαν κατά του Κάρλες Πουτζεμόντ «ο Πουτζεμόντ στη φυλακή», ο οποίος προεδρεύει της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία αψηφά την κυβέρνηση και την ισπανική δικαιοσύνη διεξάγοντας αύριο αυτό το απαγορευμένο ως αντισυνταγματικό δημοψήφισμα.

«Δεν κάνουμε τίποτα και θα βρεθούμε με ένα μεγάλο πρόβλημα, επειδή ανεβαίνει αληθινά η δύναμη των εθνικιστών (Καταλανών). (...) Το κράτος πρέπει να κάνει πολιτική, να πείσει για τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο να μείνουμε ενωμένοι, αντί να περνάει τον χρόνο του επαναλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηγέτης στην Ισπανία», λέει ο Ραφαέλ Καστίγιο, ένας 59χρονος μηχανικός που φοράει γύρω από τον λαιμό του ένα κασκόλ με τα χρώματα της Ισπανίας και συμμετέχει στη συγκέντρωση της Μαδρίτης.

«Δεν έπρεπε να φθάσουμε εδώ. Φθάσαμε σ' ένα σημείο χωρίς επιστροφή», λέει δίπλα του ο Φερνάντο Θεπέντα, 58 ετών, μηχανικός, ο οποίος φοράει ένα μπλουζάκι που έχει τυπωμένο το άρθρο 1.2 του ισπανικού Συντάγματος: «Η εθνική κυριαρχία ανήκει στον ισπανικό λαό, από τον οποίο πηγάζουν οι εξουσίες του κράτους».

Στη Βαρκελόνη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν ισπανικές σημαίες διαδήλωσαν το πρωί μπροστά από το μέγαρο της Ζενεραλιτάτ, της καταλανικής κυβέρνησης που οργάνωσε το δημοψήφισμα. Σε προάστιο της πόλης 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια εκδήλωση του κόμματος Ciudadanos, που είναι αντίθετο στο δημοψήφισμα, κρατώντας ισπανικές σημαίες.

«Θέλουν να τα καταστρέψουν όλα, την Ισπανία και την Καταλονία», κατήγγειλε η Ντολόρες Μολέρο, 53 ετών.

Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη νότια Ισπανία, στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, το Αλικάντε και τη Βαλένθια (νοτιοανατολικά), το Σανταντέρ και το Βαγιαδολίδ (βόρεια) και στη Γαλικία, στο Σαντγιάγκο ντε Κομποστέλα και τη Λα Κορούνια (βορειοδυτικά). Σ' αυτή την τελευταία περιοχή πραγματοποιήθηκαν επίσης μικρές συγκεντρώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος, όπως και στη Μαδρίτη.

Τι δηλώνει ο Πουτζεμόντ, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας

Την ίδια στιγμή, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ ζήτησε σήμερα μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη.

«Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο και χωρίς να απευθύνει το μήνυμά του ιδιαίτερα σε κάποιον θεσμό, ανέφερε ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτός που θα δεχθεί να αναλάβει αυτή τη μεσολάβηση ξέρει ότι θα μπορεί να υπολογίζει στη βούληση της καταλανικής πατρίδας να συμμετάσχει και να κάνει διάλογο ... και από τη στιγμή αυτή μια ενεργή στάση παρακολούθησης και ενδιαφέροντος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν λογική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Κυριακή «αυτό που δεν θα συμβεί είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας... Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο», δήλωσε επίσης ο Πουτζεμόν ζητώντας από τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε μορφή βίας.

Επιπλέον, σε μια 45λεπτη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να μην πραγματοποιήσει αυτή την ψηφοφορία που έχει απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, αν η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι δεχθεί να αρχίσει συνομιλίες που θα επιτρέψουν να διεξαχθεί κάποια στιγμή ένα νόμιμο δημοψήφισμα.

«Αν το ισπανικό κράτος πει 'ας συμφωνήσουμε σ' ένα δημοψήφισμα'... το σταματάμε αυτό. Ναι προφανώς, αυτή είναι η οδός που όλοι οι Καταλανοί επιθυμούν», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως όλα είναι έτοιμα για το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θέλει πάση θυσία να απαγορεύσει.

«Προσπαθώ να μην αφήνομαι να κυριευθώ από τα συναισθήματα, αν και υπάρχουν σ' όλους μας... Όμως βασικά αυτές τις στιγμές αισθάνομαι πως έχω να αναλάβω μια μεγάλη ευθύνη. Είναι μια σοβαρή στιγμή».

«Votarem» φωνάζουν οι αυτονομιστές

Παρά τις απειλές για κυρώσεις, τα πρόστιμα, τις έρευνες και τις απαγγελίες κατηγοριών, οι αυτονομιστές προχωρούν με το δημοψήφισμα παρότι η επαρχία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι βαθιά διχασμένη.

Η άνοδος των αυτονομιστών ήταν ραγδαία μετά την οικονομική κρίση του 2008 και κυρίως μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2010 να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας έπειτα από προσφυγή του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι αυτονομιστές κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο με το 47,6% των ψήφων.

Όμως η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα της περιφερειακής κυβέρνησης τον Ιούλιο έδειξε ότι οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι περισσότεροι από τους υπέρμαχούς της, 49,4% έναντι 41,4%.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Δημοφιλή