9+1 τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζατε μέχρι πρότινος

10 τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζατε
Figs and Sweet Honey on Wooden Background
GMVozd via Getty Images
Figs and Sweet Honey on Wooden Background

Σίγουρα σας έχει τύχει να καταναλώνετε με μανία κάποια τροφή επειδή νομίζετε πως είναι υγιεινή, ενώ στη συνέχεια σας ενημερώνουν πως τελικά ότι ξέρατε δεν ισχύει αφού αυτό που επιλέξατε να τρώτε είναι η αιτία για πολλές καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ηπατική ανεπάρκεια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Το indy 100 παραθέτει δέκα τροφές

που ανέκαθεν συγκαταλέγονταν (λανθασμένα) στην κατηγορία των υγιεινών τροφών. Αποφεύγοντας τις, ίσως τελικά ζήσετε πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζατε!

Γκρανόλα

Μοιάζει ιδανικό για το ξεκίνημα της μέρας σας, όμως κρατήστε κατά νου πως με την κατανάλωσή της παίρνετε πολλές θερμίδες, ενώ πολλές περιέχουν και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Οι διαιτολόγοι προτείνουν να προτιμάτε τη σπιτική, ώστε να γνωρίζετε τι ακριβώς έχετε βάλει μέσα.

Γιαούρτι με γεύσεις

Δεν ξέρουμε αν το γνωρίζετε αλλά επίσης όταν το επιλέγετε, καταναλώνετε μαζί και τις τεράστιες ποσότητες ζάχαρης που αυτό περιέχει.

Αποξηραμένα φρούτα

Η αλήθεια είναι πως τα αποξηραμένα φρούτα έχουν φυτικές ίνες. Ωστόσο, είναι και εκπληκτικά πλούσια σε ζάχαρη αλλά και σε θείο. Επίσης τα αποξηραμένα φρούτα έχουν τρεις φορές περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα.

Οι «sugar free» τροφές

Δεν είναι τόσο «αθώες» όσο νομίζετε αφού πολλές από αυτές περιέχουν ασπαρτάμη, η οποία έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους σε πολλές περιπτώσεις. Παράλληλα, τα γλυκαντικά που περιέχει μια τέτοιου είδους τροφή σίγουρα έχουν υποβληθεί σε κάποια χημική διαδικασία.

Μπάρες δημητριακών

Μπορεί να μην το περιμένατε, ωστόσο οι μπάρες δημητριακών του εμπορίου, (τις οποίες αρκετοί διαιτολόγοι επικροτούν) δεν είναι και το πιο υγιεινό σνακ. Εκτός του ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, οφείλουν την γλυκύτητα τους στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που ανήκει στις ανθυγιεινές τροφές.

Αναψυκτικά 0%

Να θυμάστε πως τα αναψυκτικά που διαφημίζονται ως διαιτητικά μπορεί να απορρυθμίσουν το σάκχαρο και να γίνουν απλά συσσωρευμένο λίπος στο σώμα σας.

Smoothies ή χυμοί

Είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της εποχής. Όμως, όταν αποχυμώνονται τα φρούτα, αφαιρούνται οι φυτικές ίνες, κάτι που προκαλεί πιο γρήγορη αύξηση των σακχάρων του αίματος και των επιπέδων ινσουλίνης. Μάλιστα, πολλά φρούτα μαζί σημαίνει και περισσότερη ζάχαρη.

Δημητριακά

Ξεκινώντας την ημέρα σας με ένα μπολ γεμάτο δημητριακά εξασφαλίζετε φυτικές ίνες, πρωτεϊνη και πολλά θρεπτικά συστατικά, πολλά όμως από αυτά περιέχουν απίστευτα μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Γι' αυτό να θυμάστε να διαβάζετε προσεκτικά τις συσκευασίες.

Ποπκορν

Σε γενικές γραμμές, αν μένετε μόνο στο ένα σακουλάκι δεν υπάρχει κίνδυνος! Τα ποπκορν ωστόσο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το οποίο ευθύνεται για διάφορες παθήσεις όπως και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Χούμους

Οι ποσότητες που αγοράζετε από τα καταστήματα συνήθως περιέχουν πολύ αλάτι και διάφορα άλλα συντηρητικά που δεν ευνοούν την υγεία. Ομάδα ερευνητών πέρσι διαπίστωσε πως ορισμένοι τύποι χούμους μάλιστα περιείχαν περισσότερο αλάτι απ' ότι περιείχαν τέσσερα πακέτα πατατάκια μαζί.