ΔΙΕΘΝΕΣ
01/10/2017 11:27 EEST | Updated 01/10/2017 11:51 EEST

Πτέραρχος στρατιωτικής ακαδημίας προς ρατσιστές: «Πάρτε δρόμο». Η ομιλία που κάνει το γύρο του κόσμου

DanielBendjy via Getty Images
US Army soldier in universal camouflage uniform.

Ο διευθυντής στρατιωτικής ακαδημίας στις ΗΠΑ αποτελεί πρότυπο για όλους και κυρίως για αυτούς που βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις και επιβλέπουν ανθρώπινες ομάδες. Κι αυτό γιατί την εβδομάδα που πέρασε έβαλε στη θέση τους σπουδαστές του τμήματος οι οποίοι, όπως ο ίδιος ανακάλυψε, είχαν φερθεί με ρατσισμό σε συμφοιτητές του. Η ομιλία του κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί τις εντυπώσεις.

«Πάρτε δρόμο!», φαίνεται να είπε στους σπουδαστές ο Lt. Gen. Jay Silveria όταν ανακάλυψε περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς στο εκπαιδευτικό συγκρότημα.

«Εάν δεν είστε ικανοί να συμπεριφέρεστε σε κάποιο πρόσωπο άλλης φυλής ή άλλου χρώματος στο δέρμα με αξιοπρέπεια και σεβασμό, τότε πρέπει να φύγετε», τόνισε ο πτέραρχος και διευθυντής της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κολοράντο Σπρινγκς, στο Κολοράντο (δυτικές ΗΠΑ).

«Εάν δεν είστε ικανοί να αντιμετωπίζετε τον άλλο με αξιοπρέπεια και σεβασμό, να του δίνετε!» συμπλήρωσε σε αυτήν την ομιλία που βιντεοσκοπήθηκε από την ακαδημία και το βίντεο της οποίας αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Ο επικεφαλής μίλησε στους σπουδαστές αφού πέντε αφροαμερικανοί σε προπαρασκευαστικό έτος στη σχολή, απ’ όπου αποφοιτούν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, βρήκαν τη Δευτέρα προσβλητικά μηνύματα ρατσιστικού περιεχομένου στον κοιτώνα τους.

Ο ένας από αυτούς μάλιστα ανάρτησε στο Facebook φωτογραφία από τον πίνακα των ανακοινώσεων στο δωμάτιό του όπου άγνωστοι είχαν γράψει: «να πας σπίτι σου, Νέγρε».

Ο επικεφαλής της ακαδημίας την Πέμπτη κάλεσε το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους σπουδαστές να τους μιλήσει την ώρα του γεύματος. Τους υπενθύμισε ότι «αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν έχει καμία θέση ούτε στις προπαρασκευαστικές τάξεις, ούτε στην ακαδημία, ούτε στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ».

Αποσπάσματα της ομιλίας μεταδόθηκαν από όλα τα αμερικανικά -και όχι μόνο- τηλεοπτικά δίκτυα ενώ τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικροτούσαν τη γενναία πράξη.

«Συμφωνώ, ο ρατσισμός δεν έχει θέση μεταξύ των στρατιωτικών μας ή στη χώρα μας» ήταν το tweet του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, John Mckein.

Πηγή: Washington Post