Πρωθυπουργός της Σκωτίας: Aφήστε τους Καταλανούς να ψηφίσουν

«Αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν» λέει ο πρωθυπουργός της Σκωτίας για τους Καταλανούς
First Minister Nicola Sturgeon, and Deputy First Minister John Swinney (left), during First Minister's Questions at the Scottish Parliament in Edinburgh. (Photo by Jane Barlow/PA Images via Getty Images)
First Minister Nicola Sturgeon, and Deputy First Minister John Swinney (left), during First Minister's Questions at the Scottish Parliament in Edinburgh. (Photo by Jane Barlow/PA Images via Getty Images)
Jane Barlow - PA Images via Getty Images

Το δικό της μήνυμα έστειλε μέσω twitter για τις σκηνές βίας που εκτυλίσσονται από το πρωί σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon.

«Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν», έγραψε η πρωθυπουργός.

Το περιεχόμενο πάντως της δήλωσης της πρωθυπουργού της Σκωτίας δεν συμμερίστηκαν άλλοι αρχηγοί κρατών. Για την ακρίβεια την Κυριακή ο μόνος που προχώρησε σε μια δήλωση για τα τεκταινόμενα στην Ισπανία, ήταν ο Βέλγος Πρωθυπουργός ο οποίος όμως περιορίστηκε να σχολιάσει το θέμα της αστυνομικής βίας και όχι το θέμα του δημοψηφίσματος. «Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Στο θέμα της βίας εστίασαν με τις λιγοστές δηλώσεις τους και αρχηγοί κομμάτων της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter, την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει τη βία. «Η αστυνομική βία κατά πολιτών στην #Καταλονία είναι σοκαριστική. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να δράσει και να την σταματήσει τώρα» ενώ την βία καταδίκασε και ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως το δημοψήφισμα είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

Η Βρετανία ανησυχεί για τη βία που σημειώθηκε στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, όμως θεωρεί πως η ψηφοφορία ήταν αντισυνταγματική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. «Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», δήλωσε ο Τζόνσον προς το πρακτορείο Ρόιτερς. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν».

Δημοφιλή