Η αλόγιστη αστυνομική βία στην Καταλονία έφερε τον διχασμό στην Ισπανία πριν καν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η αλόγιστη αστυνομική βία στην Καταλονία έφερε τον διχασμό στην Ισπανία πριν καν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ως μια από τις πιο μελανές σελίδες στην περίοδο της μετά Φράνκο εποχής της Ισπανίας περνά η Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017. Το 24ωρο που πέρασε αφήνει πίσω του περισσότερους από 840 τραυματίες η οποίοι υπήρξαν τα θύματα μια πρωτοφανούς επίδειξης αστυνομικής βίας από τις αρχές της χώρας σε βάρος Καταλανών πολιτών που ήθελαν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Πολύ περισσότερο όμως έχει ανοίξει μια μεγάλη «πληγή» στις σχέσεις Καταλονίας – Μαδρίτης, που ασχέτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος- που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί- θα πρέπει να συνυπάρξουν για αρκετό ίσως καιρό ακόμη, αφού το ενδεχόμενο ενός βελούδινου διαζυγίου, αυτή τη στιγμή, φαντάζει μάλλον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Στο τέλος της ημέρας οι Καταλανοί πολίτες- είτε υπέρ του «ναι», είτε υπέρ του «όχι» -φαίνονταν από δυσαρεστημένοι έως οργισμένοι. Ουδείς μπορεί να δικαιολογήσει τις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν στην περιφέρεια, αφού το 70% των πολιτών δήλωνε πως ήθελε να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία ακόμη και εάν το δημοψήφισμα είχε κριθεί «απαγορευμένο» από την κυβέρνηση.

Οι δε δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι το βράδυ της Κυριακής, με τους επαίνους προς τους αστυνομικούς, τις αναφορές περί ημέρα «νίκη της Δημοκρατίας» και το κάλεσμα στους Καταλανούς να αποκηρύξουν τις πράξεις τους, άφησε μια κόμη πιο πικρή γεύση...Η εικόνα όμως αστυνομικών να παρεμποδίζουν την ψήφο πολιτών, να ξηλώνουν κάλπες, να παίρνουν ψηφοδέλτια, να βανδαλίζουν εκλογικά τμήματα, να σπρώχνουν ψηφοφόρους από τις σκάλες και να σέρνουν γυναίκες από τα μαλλιά έξω από τα εκλογικά κέντρα, δύσκολα θυμίζουν ημέρες νίκης της Δημοκρατίας. Όπως και οι εικόνες των πολιτών που κάνουν μέσα στη νύχτα περιφρούρηση στα εκλογικά κέντρα υπό τον φόβο νέων εφόδων της αστυνομίας ενώ μετά το κλείσιμο της κάλπης ξεκίνησε μια μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Βαρκελώνη εν αναμονή των ανακοινώσεων.

«Ματωμένη» Δημοκρατία

Από το πρωί της Κυριακής εξάλλου η κατάσταση τόσο στη Βαρκελώνη όσο και σε άλλες περιοχές της Καταλονίας υπήρξε χαοτική. Άνδρες της ασφάλειας φορώντας πολιτικά αλλά και ένστολοι αστυνομικοί με κουκούλες εισέβαλαν σε εκλογικά κέντρα, πήραν ψηφοδέλτια και ξήλωσαν κάλπες. Συνολικά κατάφεραν να κλείσουν 319 εκλογικά τμήματα όχι όμως χωρίς να αφήσουν πίσω τους θύματα. Οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν πολλές και έτσι οι αρχές κατέφυγαν στη χρήση αλόγιστης βίας η οποία φαίνεται και στο χαρακτηριστικό βίντεο που ακολουθεί με έναν αστυνομικό να παίρνει φόρα από ψηλά και πατά πολίτη που είναι πεσμένος μέσα σε εκλογικό κέντρο ή να βγάζει από εκλογικό κέντρο μια γυναίκα σέρνοντάς την από τα μαλλιά.

Στη Βαρκελώνη εκτός από τα γκλοπ και τα χέρια τους οι αστυνομικοί έκαναν και χρήση πλαστικών σφαιρών και ήδη υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς από αυτές, με σοβαρότερη την περίπτωση ψηφοφόρου που φέρει σοβαρό τραύμα στο μάτι ενώ σοβαρή είναι και η κατάσταση της υγείας ψηφοφόρου που εν μέσω των επεισοδίων υπέστη καρδιακή προσβολή. Σαν να μην έφταναν όμως και οι συγκρούσεις ψηφοφόρων-αστυνομικών, ξέσπασαν και συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας με Καταλανούς Πυροσβέστες (βίντεο) που αντιδρώντας στη βία της αστυνομία προσπάθησαν να προστατέψουν συμπολίτες τους. Έτσι οι αστυνομικοί επιτέθηκαν και στους πυροσβέστες. Συχνές όμως είναι και οι διαμάχες και εντάσεις μεταξύ υποστηρικτών του «ναι» και του «όχι».

Στο μεταξύ η τοπική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου Τύπου, έκανε έκκληση στην ΕΕ και στους ηγέτες της κοινότητας να λάβουν θέση και να καταδικάσουν την άσκηση ωμής βίας και την παρεμπόδιση μιας δημοκρατικής διαδικασίας όπως είναι η διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας. Ωστόσο ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν...Την ίδια στιγμή δήλωσε πως «η ισπανική κυβέρνηση έχει εκτεθεί (σ.σ. για την πρωτοφανή αστυνομική βία) και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια».

Η επιχείρηση της αστυνομίας με εντολή της κυβέρνησης της Μαδρίτης που θέλει πάση θυσία να ακυρώσει στην πράξη το δημοψήφισμα είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής με τις αρχές να προσπαθούν να απομακρύνουν ψηφοφόρους αλλά και όσους πολίτες είχαν καταλάβει από το Σάββατο τα σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα. Από τα πρώτα στα οποία εισέβαλε η αστυνομία και άρχισαν να ξηλώνουν τις κάλπες και να κατάσχουν ψηφοδέλτια ήταν το εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ ο οποίος κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη χρήση βίας».

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και οι ψηφοφόροι σχημάτιζαν τεράστιες ουρές μπροστά από τις πόρτες των εκλογικών κέντρων ενώ πολλοί κρατούσαν κόκκινα γαρύφαλλα. Κάποιοι δε τα πρόσφεραν στους αστυνομικούς αλλά...

ΙΣΠΑΝΙΑ

Δημοφιλή