ΔΙΕΘΝΕΣ
02/10/2017 12:28 EEST | Updated 02/10/2017 12:49 EEST

Πουτζδεμόντ: Δεν θέλουμε «τραυματική» απόσχιση από την Ισπανία

LLUIS GENE via Getty Images
Catalan president Carles Puigdemont gives a press conference in Barcelona, on October 2, 2017.Catalonia's leader Carles Puigdemont said the region had won the right to break away from Spain after 90 percent of voters taking part in a banned referendum voted for independence, defying a sometimes violent police crackdown and fierce opposition from Madrid. / AFP PHOTO / LLUIS GENE (Photo credit should read LLUIS GENE/AFP/Getty Images)

Ο ηγέτης της Καταλονίας (πρόεδρος της Generalitat), Κάρλες Πουτζδεμόντ, δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν επιδιώκει «τραυματική» απόσχιση από την Ισπανία, αλλά μια νέα κατανόηση, μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο είχε αποτέλεσμα επεισόδια με την αστυνομία (που προσπάθησε να το σταματήσει) και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο Πουϊτζδεμόντ είπε πως το δημοψήφισμα, το οποίο έγινε παρά το ότι κρίθηκε παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο, είναι δεσμευτικό και έγκυρο, και πως «πρέπει να το εφαρμόσουμε». Ωστόσο, είπε σε συνέντευξη Τύπου πως «δεν θέλουμε μια τραυματική απόσχιση...θέλουμε μια νέα κατανόηση με το ισπανικό κράτος».

Η Καταλανός ηγέτης είπε πως δεν είχε επαφή με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να πει εάν είναι υπέρ της μεσολάβησης της ΕΕ σε συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της περιοχής. Όπως πρόσθεσε, το τελικό αποτέλεσμα πιθανότατα δεν θα παρουσιαστεί στη Βουλή τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Τα σχόλια του Πουτζδεμόντ αποτελούν μια νέα πρόκληση στον Ραχόι, ο οποίος συνταγματικά έχει τη δυνατότητα να διαλύσει την τοπική κυβέρνηση και να θέσει την Καταλονία υπό κεντρικό ελέγχο, εν όψει νέων εκλογών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα κλιμάκωνε ακόμα περισσότερο τις εντάσεις.

Ο Πουτζδεμόντ κάλεσε επείγουσα συνάντηση της καταλανικής τοπικής κυβέρνησης και είπε πως η Καταλονία θα δημιουργήσει μια επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες περί υπερβολικής βίας από την ισπανική αστυνομία.

  • Ποιο ήταν το αποτέλεσμα: Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνησης, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν πως το 90% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Συνολικά 2,26 εκατ. Καταλανοί- 42% του συνόλου των 5,3 εκατ. δυνάμει ψηφοφόρων- συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
  • Τι κάνει ο Ραχόι: Ο Ισπανός πρωθυπουργός οργανώνει τις επόμενες κινήσεις του στο πλαίσιο συνάντησης με τον Πέδρο Σάντσεζ, επικεφαλής των Σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος δήλωσε την Κυριακή πως η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και «δρόμο που οδηγεί στο πουθενά». Επίσης ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία.
  • Τι είναι το άρθρο 155: Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει την επιλογή της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνησης να παρέμβει, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο μιας αυτόνομης περιοχής εάν «δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, ή ενεργεί με τρόπο που είναι επιβλαβής στο γενικό συμφέρον της Ισπανίας».
  • Τι θα κάνουν οι Καταλανοί Η καταλανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως θα προβεί σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της μέσα σε 48 ώρες από τη νίκη του «ναι»- επίσης ζητά τη μεσολάβηση της ΕΕ.
  • Η θέση της ΕΕ: Τη θέση πως το δημοψήφισμα, βάσει του ισπανικού Συντάγματος, δεν ήταν νόμιμο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν έχει «να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο στάδιο αυτό» σε επίπεδο μεσολάβησης» πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από Reuters, Guardian)