«Βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση Λεμπιδάκη. «Ακτιβιστής» κατά των πλειστηριασμών αρχηγικό μέλος

«Βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση Λεμπιδάκη. «Ακτιβιστής» κατά των πλειστηριασμών αρχηγικό μέλος
eurokinissi

Βαθύ λαρύγγι που γνώριζε από πρώτο χέρι τους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη κατάφερε να αξιοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Σύμφωνα με το «Έθνος», πρόκειται για άτομο με διασυνδέσεις στο χώρο της νύχτας, που έδωσε πληροφορίες στις Αρχές για την ταυτότητα των δραστών και τα σχέδιά τους. Τα στοιχεία αυτά έδωσαν ώθηση στις έρευνες και έκαναν τις παρακολουθήσεις στοχευμένες. Η Αστυνομία αξιοποιώντας επίσης φυσικές παρακολουθήσεις και τεχνικά μέσα συνέλαβε συνολικά οχτώ άτομα με τον αρμόδιο Εισαγγελέα να αποφασίζει να μετατραπεί σε σύλληψη και η προσαγωγή της 16χρονης, η οποία φέρεται να είχε το ρόλο του «αγγελιοφόρου».

Η Αστυνομία συνέλαβε έναν 43χρονο ιδιοκτήτη μάντρας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, έναν 44χρονο ιδιοκτήτη νυχτερινών μαγαζιών, έναν 60χρονο μεσίτη, την 16χρονη κόρη του, έναν 40χρονο ποινικό (επονομαζόμενος «Σκοπιανός»), έναν 45χρονο που πρωτοστατούσε στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών στο Ρέθυμνο, έναν 44χρονο που είχε ελεγχθεί σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Ιούλιο στο Ρέθυμνο και έναν 42χρονο που χαρακτηρίζεται ως «εκτελεστικό όργανο».

Από τις συλλήψεις ξεχωρίζει αυτή του 45χρονου που φέρεται από την πρώτη εικόνα των Αρχών να είχε αρχηγικό ρόλο. Πρόκειται για άτομο που συμμετείχε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περασμένο Μάρτιο, μόλις λίγο καιρό πριν την απαγωγή, βρέθηκε μαζί με άλλους Κρητικούς έξω από το σπίτι Ρεθυμνιώτισας για να της συμπαρασταθεί διότι απειλούνταν με έξωση. «Πρέπει να συμπαρασταθούμε στις οικογένειες που χάνουν τα σπίτια τους. Έχει αυτοκτονήσει κόσμος. Θα είμαστε δίπλα σε όποιον χάνει το σπίτι του. Δεν θα είναι κανείς μόνος», δήλωνε. Στο παρελθόν είχε συλληφθεί ξανά για πυροβολισμούς και μικροεπεισόδια, ενώ βρισκόταν στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη σύλληψή του.

Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε και ο εντοπισμός του κινητού τηλεφώνου 44χρονου συλληφθέντα, σε χωράφι δίπλα από περιφερειακό δρόμο του Ρεθύμνου. Ο 44χρονος πέταξε το τηλέφωνο από το παράθυρο του αυτοκινήτου στη θέα μπλόκου της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί δεν βιάστηκαν να τον συλλάβουν, προκειμένου να φτάσουν στα ίχνη του ομήρου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθη ακόμα άτομο που είχε σχέση με την απαγωγή Παναγόπουλου το 2009 στην Αθήνα. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν προέκυψε καμία απολύτως σχέση του με την απαγωγή Λεμπιδάκη. Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα και σφαίρες και συνελήφθη μόνο για παράνομη οπλοκατοχή.

Διευκρινίζεται επίσης ότι κανείς από τους συλληφθέντες δεν εργαζόταν στο παρελθόν στην επιχείρηση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ότι «η έρευνα έχει ακόμα πολύ δρόμο και ότι υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι που δεν έχουν ακόμα συλληφθεί. Ο εντοπισμός τους, ωστόσο, θα πάρει χρόνο. Σημαντική είναι επίσης η εκτίμηση ότι με την πάροδο των έξι μηνών (σ.σ. τόσο διήρκησε η απαγωγή( μπορεί κάποιοι απαγωγείς να αποχώρησαν. Δηλαδή, η σύνθεση της ομάδας να ήταν διαφορετική στην αρχή της απαγωγής και διαφορετική στο τέλος. Έχει υπάρξει χαρτογράφηση και πιθανότατα θα υπάρξουν στοιχεία κατά την κύρια ανάκριση».

Εκτός από την Κρήτη, έρευνες έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, όπου προσήχθησαν ποινικοί για τους οποίους δεν προέκυψαν στοιχεία και αφέθηκαν μετά από λίγες ώρες ελεύθεροι.

Δημοφιλή