Μια 90χρονη γιαγιά από την Τσεχία, περνά το χρόνο της ζωγραφίζοντας τα σπίτια του χωριού της

Μια 90χρονη γιαγιά από την Τσεχία, περνά το χρόνο της ζωγραφίζοντας τα σπίτια του χωριού της

Στο μικρό χωριό Louka της Τσεχίας, δυτικά της Μοραβίας, μια γυναίκα έχει αποφασίσει να φτιάξει τη διάθεση των συγχωριανών της, φτιάχνοντας τις προσόψεις των σπιτιών τους -ή, για την ακρίβεια, μετατρέποντας τα σπίτια τους σε έργα παραδοσιακής τέχνης.

Η Agnes Kasparkova, αποφάσισε στα 90 της χρόνια να ασχοληθεί με ένα χόμπι που δεν είχε χρόνο να εξασκήσει όσο εργαζόταν στα χωράφια: τη ζωγραφική.

Η Agnes, λοιπόν, περνά τώρα τον άπλετο ελεύθερο χρόνο της, ούσα συνταξιούχος, ζωγραφίζοντας παραδοσιακά μοτίβα της Μοραβίας σε φωτεινές μπλε αποχρώσεις, κατά μήκος των τοίχων των σπιτιών του Louka. Το ξωκλήσι του χωριού είναι ο αγαπημένος της «καμβάς», καθώς φροντίζει να ανανεώνει τις ζωγραφιές του κάθε χρόνο, σκαρφαλώνοντας πάνω στη σκάλα της και σχεδιάζοντας λουλουδάτες παραστάσεις στην πρόσοψή του.

Η 90χρονη καλλιτέχνης δεν δημιουργεί προσχέδια των ζωγραφιών της, αλλά χρησιμοποιεί επί τόπου τη φαντασία της, αφήνοντας τα πινέλα της να σχεδιάσουν κάθε φορά ό,τι της έρθει στο μυαλό. Η παράδοση της ζωγραφικής των σπιτιών της Μοραβίας είχε ξεκινήσει παλιότερα από άλλες γυναίκες, οι οποίες πέρασαν με τη σειρά τους το έθιμο στην Kasparkova. Και παρότι η Agnes αναγκάζεται να διακόπτει το χόμπι της κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, με τον ερχομό της άνοιξης σηκώνει πάλι τα μανίκια και συνεχίζει τη δουλειά της.

Θαυμάστε την επί το έργο παρακάτω.