ΔΙΕΘΝΕΣ
04/10/2017 13:33 EEST | Updated 04/10/2017 13:34 EEST

Μπόρις Τζόνσον: Η Σύρτη της Λιβύης «μπορεί να γίνει νέο Ντουμπάι, αν πάρουν από εκεί τα πτώματα»

OLI SCARFF via Getty Images
Britain's Foreign Secretary Boris Johnson walks by the media after Britain's Prime Minister Theresa May delivered her speech on the final day of the Conservative Party annual conference at the Manchester Central Convention Centre in Manchester, northwest England, on October 4, 2017. / AFP PHOTO / Oli SCARFF (Photo credit should read OLI SCARFF/AFP/Getty Images)

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως η πόλη της Σύρτης στη Λιβύη θα μπορούσε να γίνει το νέο Ντουμπάι, προσθέτοντας πως «το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πάρουν από εκεί τα πτώματα».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το συγκεκριμένο σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών σε συνδιάσκεψη των Συντηρητικών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τους Εργατικούς να το χαρακτηρίζουν «άθλιο, αναίσθητο και σκληρό». Επίσης, η βουλευτής Χάιντι Άλεν των Συντηρητικών είπε ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί από το πόστο του- όπως υποστήριξαν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Ο Τζόνσον από πλευράς του είπε πως οι επικριτές του δεν «γνωρίζουν ούτε κατανοούν τη Λιβύη» και τους κατηγόρησε για πολιτικά παιχνίδια.

«Βλέπω τη Λιβύη, είναι μια απίστευτη χώρα. Κατάλευκη άμμος, πανέμορφη θάλασσα, το παλάτι του Καίσαρα, προφανώς, ξέρετε, το πραγματικό. Απίστευτο μέρος. Έχει πραγματικές δυνατότητες και πανέξυπνους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με κάθε είδους τεχνολογία. Υπάρχει ένα γκρουπ Βρετανών επιχειρηματιών, βασικά, κάποιοι υπέροχοι τύποι που θέλουν να επενδύσουν στη Σύρτη, στις ακτές, εκεί κοντά που συνελήφθη και εκτελέστηκε ο Καντάφι, όπως ίσως έχετε δει κάποιοι από εσάς. Έχουν ένα θαυμάσιο όραμα να μετατρέψουν τη Σύρτη στο επόμενο Ντουμπάι. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πάρουν από εκεί τα πτώματα» είπε, πριν αρχίσει να γελάει.

Η συντονίστρια της συνδιάσκεψης, βαρόνη Στράουντ, διευθύνουσα σύμβουλος του Legatum Institute, παρενέβη για να ζητήσει «επόμενη ερώτηση», ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ συνέχιζε να μιλά.

Η Σύρτη, στις ακτές της Λιβύης, ήταν μέχρι σχετικά πρόσφατα προπύργιο του ISIS, και έγινε θέατρο σκληρών μαχών.

Πέραν της Άλεν, και άλλοι βουλευτές των Συντηρητικών έχουν επικρίνει τον Τζόνσον για το σχόλιό του. Ο ίδιος το υπερασπίστηκε, λέγοντας πως είναι πραγματικότητα πως η απομάκρυνση των πτωμάτων των μαχητών του ISIS είναι δύσκολη λόγω αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ναρκών κ.α. «Για αυτό η Βρετανία παίζει βασικό ρόλο στην ανοικοδόμηση και εγώ επισκέφθηκα τη Λιβύη δύο φορές φέτος, προς υποστήριξη» έγραψε στο Twitter.