ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/10/2017 04:11 EEST | Updated 04/10/2017 04:11 EEST

Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους στα ξενοδοχεία

Olga_Gavrilova via Getty Images
White architecture on Santorini island, Greece. Swimming pool in luxury hotel. Beautiful view on the sea

Εντατικούς ελέγχους στα ξενοδοχεία προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017 τόσο από τις ΔΟΥ όσο και από την Υπηρεσία Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. Αυτό προκύπτει από απάντηση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού της Α.Α.Δ.Ε. σε έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τους ελέγχους που προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών στα Ξενοδοχεία.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε. για το έτος 2017, έχουν τεθεί ως υψίστης σημαντικότητας και προτεραιότητας, οι εξής στόχοι και δράσεις:

• Έρευνα συμμόρφωσης κλάδων παροχής υπηρεσιών τουριστικού ενδιαφέροντος.

• Παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων διενέργειας μερικών φορολογικών ελέγχων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τις οποίες εντοπίστηκαν ενδείξεις φοροδιαφυγής κατόπιν διαδικτυακής έρευνας.

• Ανάπτυξη μελέτης αξιολόγησης κινδύνων με σκοπό τη στόχευση και διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά τη θερινή περίοδο.

• Διενέργεια τουλάχιστον 35.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 15% αυτών.

• Διενέργεια τουλάχιστον 5.000 εμφανών ελέγχων και ελέγχων διακίνησης από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

• Διενέργεια τουλάχιστον 4.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 42% αυτών.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΑΑΔΕ η περαιτέρω γεωγραφική κατανομή και εξειδίκευση των στόχων στις ελεγκτικές υπηρεσίες γίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες όσον αφορά στις Δ.Ο.Υ. και από την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙ.ΠΑ.Ε.Ε.). όσον αφορά στις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, προγραμματίζονται ειδικές δράσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε. για το έτος 2018.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)