ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/10/2017 08:10 EEST | Updated 04/10/2017 09:23 EEST

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τον Αύγουστο. «Σπριντ» τον Σεπτέμβριο για την εξόφληση

Eurokinissi

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οι οποίες έπειτα από μήνες ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ, καταγράφηκε τον Αύγουστο, προκαλώντας ένα αίσθημα του επείγοντος καθώς η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι κρίσιμη για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM για την οποία προϋπόθεση είναι η εξόφληση οφειλών προς τους ιδιώτες 1,2 δισ. ευρώ έως τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από 3,917 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στα 3,912 δισ. ευρώ.

Όμως τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρων στο ποσό των 2,114 δισ. ευρώ έναντι 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Έτσι το συνολικό ποσό οφειλής διαμορφώνεται σε 6,026 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο αυτά η ΑΔΑΕ έχει ξεκινήσει σαφάρι αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέσα στο Σεπτέμβριο προχώρησε σε επιστροφή φόρων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το ύψος των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Αντιδράσεις από τη ΝΔ

Για ανικανότητα κατηγορεί τη Κυβέρνηση ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου συνεχίζουν να “τραβούν την ανηφόρα και η η Κυβέρνηση στερεί έτσι πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, οδηγώντας την σε “ασφυξία”.

 

«Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν πλέον τα 6 δις ευρώ, αυξημένες κατά 57% από το τέλος του 2014.

Έτσι, παρά τις εκταμιεύσεις δόσεων που προορίζονται για την εξόφλησή τους, οι οφειλές διογκώνονται, τόσο λόγω ανικανότητας της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους όσο και εξαιτίας της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης» αναφέρει και προσθέτει: «Εξαιτίας αυτής της αρνητικής εξέλιξης, η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης από την δεύτερη αξιολόγηση, διαθέσιμης για τη χώρα από 1η Σεπτεμβρίου, μετατίθεται για το τέλος Οκτωβρίου».

 

«Είναι σαφές ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν ξέρει και δεν μπορεί να “ρίξει” ρευστότητα στην αγορά.

 

Βασικός άξονας της οικονομικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ., είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης» καταλήγει η ανακοίνωσή του.