«Πώς ρωσικά τρολ προσπάθησαν να με καταστρέψουν»: Παρενόχληση και εκφοβισμός Φινλανδής δημοσιογράφου επί σειρά ετών

«Πώς ρωσικά τρολ προσπάθησαν να με καταστρέψουν»: Παρενόχληση και εκφοβισμός Φινλανδής δημοσιογράφου επί σειρά ετών
Dangerous Internationally Wanted Hacker with Covered Face Looking into the Camera. In the Background His Operating Room with Multiple Displays and Cables.
Dangerous Internationally Wanted Hacker with Covered Face Looking into the Camera. In the Background His Operating Room with Multiple Displays and Cables.
gorodenkoff via Getty Images

Η Φινλανδή δημοσιογράφος Τζέσικα Άρο εργάζεται για τη δημόσια τηλεόραση της Φινλανδίας, YLE. Το 2014 έκανε μια έρευνα περί ύπαρξης «εργοστασίων» ρωσικών «τρολ»: Λογαριασμών στο Ίντερνετ (στα social media γενικότερα) που εξυπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, τις περισσότερες φορές προκαλώντας καυγάδες και προχωρώντας σε «θύελλες» ύβρεων και προσβολών εναντίον στόχων που υποδεικνύονται από τους καθοδηγητές τους στο Διαδίκτυο.

Η Άρο έβρισκε στοιχεία περί ύπαρξης μιας προπαγανδιστικής μηχανής, η οποία λειτουργούσε υπό τις εντολές του Κρεμλίνου, προωθώντας τις θέσεις του μέσω Twitter bots (αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί) και δίκτυα από bots. Σημειώνεται πως η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση δικτύων από bots ή άλλων εργαλείων με σκοπό τον επηρεασμό κοινωνιών δυτικών χωρών.

Λίγο αφού άρχισε την έρευνά της, η Άρο έγινε στόχος μιας συστηματικής εκστρατείας παρενόχλησης και εκφοβισμού η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα προσωπικά της στοιχεία (διεύθυνση, στοιχεία επαφής κ.α.) έχουν εμφανιστεί online, και τα τρολ διασπείρουν ψέματα για την ίδια. Η παρενόχληση αυτή είχε ως αποτέλεσμα έρευνες από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Μιλώντας στο BBC Trending radio, περιέγραψε την εμπειρία της.

Όπως είπε, λίγο αφού άρχισε την έρευνά της σχετικά με την επίδραση της προπαγάνδας στη Φινλανδία, «προπαγανδιστές άρχισαν να διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για εμένα σε ρωσικά δίκτυα. Υποδείχτηκα ως κάποιου είδους ξένη πράκτορας ή κατάσκοπος. Τα στοιχεία επαφής μου εμφανίστηκαν online μαζί με αυτή την παραπληροφόρηση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα: Κάποιοι τα πιστεύουν, και ήρθαν σε επαφή μαζί μου, έστειλαν άσχημα γραπτά μηνύματα και δέχτηκα απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις. Οπότε εκεί άρχισε. Ήταν Σεπτέμβριο του 2014 και συνεχίζεται ακόμα. Και έχει γίνει πολύ διεστραμμένο και ανησυχητικό».

Όπως είπε η ίδια, μια ιστοσελίδα fake news που προωθεί νεοναζιστικές απόψεις άρχισε να ανεβάζει πολλές δημοσιεύσεις σχετικά με το πρόσωπό της, υποστηρίζοντας πως έχει εγκεφαλική βλάβη ή ότι διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας. «Έχουν επίσης δημοσιεύσει προσωπικά δεδομένα υγείας. Κάποιοι ακτιβιστές- τρολ έψαξαν σε παλιά δικαστικά έγγραφα και βρήκαν πως όταν ήμουν πολύ νέα, 20 ετών, μου επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ επειδή είχα σοβαρό πρόβλημα με ναρκωτικά. Το μετέτρεψαν αυτό σε απαίσιες προπαγανδιστικές ιστορίες, προσπαθώντας να με δείξουν ως κάποιου είδους “έμπορο ναρκωτικών του ΝΑΤΟ”. Επίσης, με παρενοχλούν δημοσιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με το πού θα κάνω παρουσιάσεις, πού θα δώσω μαθήματα. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι δολοφονία χαρακτήρα. Σε κάποια φάση υπήρξε μια εκστρατεία μουσικών βίντεο εναντίον μου. Λογαριασμοί τρολ διαμοιράζονταν ένα τραγούδι ποιότητας στούντιο για εμένα, υποστηρίζοντας πως είμαι μια “χαζή ξανθιά”, που απλά φαντάζεται αυτό το φαινόμενο των τρολ και είμαι κάποιου είδους κατάσκοπος του ΝΑΤΟ ή των Αμερικανών. Προσέλαβαν μια ηθοποιό να με παίξει σε κάποια από αυτά τα βίντεο, και τα μοιράστηκαν στο Twitter και το Facebook».

Όπως λέει η ίδια, όλες αυτές οι αντιδράσεις την κάνουν να συνειδητοποιεί για πόσο σοβαρό θέμα πρόκειται.

Όσον αφορά στο προσωπικό κόστος, λέει πως κάποιες ημέρες είναι πιο δύσκολες από κάποιες άλλες, «αλλά επειδή έχω τόσους καλούς φίλους και τόσους ειδικούς που διερευνούν το θέμα και με βοηθούν να το ψάξω- και επειδή οι Φινλανδοί με υποστηρίζουν πολύ- τα καταφέρνω καλά. Ευχαριστώ επίσης πάρα πολύ τη φινλανδική αστυνομία, που έχει ρόλο κλειδί στο να με βοηθήσει. Κάποιοι από αυτούς τους (φιλορώσους) ακτιβιστές είναι ύποπτοι για σοβαρά εγκλήματα και επίσης η φινλανδική αστυνομία έχει πλέον δημιουργήσει μια μονάδα εναντίον της ρητορικής μίσους».

Δημοφιλή