Απαγωγή Λεμπιδάκη: «Δεν είχε δει για 6 μήνες το φως της ημέρας». Η ιστορία μέσα από τη δικογραφία

Απαγωγή Λεμπιδάκη: «Δεν είχε δει για 6 μήνες το φως της ημέρας». Η ιστορία μέσα από τη δικογραφία
eurokinissi

«Ο απαχθείς ουδέποτε ήρθε σε επαφή με το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια της απαγωγής. Για έξι μήνες του χορηγούσαν ημερησίως ποσότητα ηρεμιστικών φαρμάκων για να μην υποστεί κρίσεις πανικού και να παραμένει ήρεμος».

Το παραπάνω απόσπασμα περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την πολύκροτη απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, η υγεία του οποίου «επιβαρύνθηκε σημαντικά από τις συνθήκες εγκλεισμού, υγιεινής και διατροφής, καθώς και από το διαρκή φόβο του παθόντα για την κατάληξη του περιστατικού, εμπεριεχομένης και της πιθανότητας του θανάτου».

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που έλαβαν μέρος στο «σχέδιο Νικίας» για την απελευθέρωση του Κρητικού επιχειρηματία, αναφέρουν ότι μετά τις οχτώ συλλήψεις της περασμένης Δευτέρας ποντάρουν πλέον στα «αλληλομαχαιρώματα» ανάμεσα στους απαγωγείς, προκειμένου να εντοπιστούν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που παραμένουν ασύλληπτα και ενδεχομένως πρωταγωνίστησαν στην πιο μακρά σε διάρκεια απαγωγή που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές συμπληρώνουν το παζλ της υπόθεσης για τους τελευταίους τέσσερις μήνες της απαγωγής αλλά αφήνουν κενά για τους δύο πρώτους μήνες. Από τους οχτώ συλληφθέντες, μόνο για τους μισούς μπορεί να ειπωθεί με σχετική βεβαιότητα ότι συμμετείχαν από την αρχή στην αρπαγή του επιχειρηματία. Το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν κανένας τους δεν είχε την εμπειρία για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα.

Ένας από αυτούς είχε το ψευδώνυμο «ΆΒ» και είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Λεμπιδάκη. Όταν πέρασε ο καιρός και η αποστολή του απέτυχε, καθώς ζητούσε εξωπραγματικά ποσά -από 70 έως 100 εκατομμύρια ευρώ- ανέλαβε δεύτερος διαπραγματευτής με το ψευδώνυμο «Άκης».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το ποιοι είναι οι απαγωγείς που εμφανίζονταν με τα δύο αυτά ψευδώνυμα. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους έχουν ομολογήσει την «εν μέρει» εμπλοκή τους στην απαγωγή, ενώ στις καταθέσεις τους έχουν υπάρξει αλληλοκατηγορίες με τον έναν απαγωγέα να κατηγορεί συνεργό του, που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για απόπειρα ανθρωποκτονίας, για πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, οι Αρχές πρέπει να συνδέσουν τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς με τα πραγματικά ονόματα των δραστών. Στην κατάθεσή του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιέγραψε άτομο με το όνομα «Μανώλης», το οποίο του είπε ότι υποχρεώθηκε από την οργάνωση να τον κρατήσει όμηρο σε συγκεκριμένο χώρο αναφέροντας ότι δεν ανήκε στην αρχική ομάδα της απαγωγής.

Εκτιμάται ότι συνολικά πήραν μέρος στην αρπαγή περίπου 12 άτομα. Κάποιοι από αυτούς, ίσως οι πιο έμπειροι, αποχώρησαν μετά από κάποια στιγμή αντιλαμβανόμενοι ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος τους. Απαντήσεις για τους δράστες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί αναμένονται από την έρευνα των επιστημόνων της ΕΛ.ΑΣ. στη μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου βρέθηκε αλυσοδεμένος ο επιχειρηματίας, λίγο έξω από το Ρέθυμνο. Σε περίπτωση που προκύψουν ταυτοποιήσεις DNA ατόμων που προσήχθησαν στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Δευτέρας και αφέθηκαν ελεύθερα λόγω έλλειψης στοιχείων, θα υπάρξουν νέα εντάλματα σύλληψης.

Από το διαβιβαστικό που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια των έξι μηνών ομηρίας έγιναν συνολικά 31 επικοινωνίες ανάμεσα στους απαγωγείς και την οικογένεια. Εστάλησαν, επίσης, πέντε χειρόγραφες επιστολές του Μιχάλη Λεμπιδάκη και τρία βίντεο με μηνύματά του, που λειτούργησαν ως αποδείξεις ζωής προς την οικογένεια.

Το μοιραίο λάθος των απαγωγέων να κρατήσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στα χέρια τους το θύμα φαίνεται ότι οφείλεται στην κακή ενημέρωση τους και την άστοχη εκτίμησή τους για τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας Λεμπιδάκη. Κάποιος τους είχε λανθασμένα ενημερώσει, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ότι η οικογένεια του επιχειρηματία έχει πακτωλό χρημάτων στη διάθεσή της από τη Παγκρήτια Τράπεζα και την εταιρία «Πλαστικά Κρήτης». Ο ίδιος ο όμηρος πληροφορήθηκε από την τηλεόραση, που βρισκόταν στο δωμάτιο-φυλακή όπου κρατούνταν, και από εφημερίδες που του έδιναν οι απαγωγείς ότι ζητούνταν αρχικά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Έχοντας γνώση των οικονομικών δεδομένων της οικογένειάς του προσπάθησε να πείσει τους δράστες ότι το ποσό αυτό είναι εξωπραγματικό. Μάλιστα, τους είπε ότι το ποσό θα μπορούσε πραγματικά να δοθεί ήταν κάτι λιγότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα λεγόμενά του ίδιου αλλά και των δικών του ανθρώπων του που έκαναν τις διαπραγματεύσεις έπεσαν στο κενό, διότι οι απαγωγείς πίστεψαν ότι επρόκειτο για ψέματα.

Δημοφιλή