Το θωρηκτό «Αβέρωφ» έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το θωρηκτό «Αβέρωφ» έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Πολεμικό Ναυτικό

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέφθασε το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τον κατάπλου. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, πέραν των ρυμουλκών, το θωρηκτό είχε δίπλα του και μία φρεγάτα.

Μετά από πολλές δεκαετίες το ιστορικότερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έπλευσε μακριά από την μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στην μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό, και πραγματοποίησε το ταξίδι, διάρκειας δύο ημερών, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την τελική φάση του πλου συνοδευόταν τιμητικά από πλωτά σκάφη ιδιωτών και συλλόγων. Στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει για έναν μήνα. Σκοπός του ταξιδιού του «Θωρηκτού της νίκης» να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά το ένδοξο πλοίο το οποίο συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Το πλοίο-μουσείο «μεταφέρει» την ιστορία δύο Παγκοσμίων Πολέμων αλλά και τον ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.

Αβέρωφ

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)