ΗΠΑ: Νέα διαδήλωση υπέρμαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής στο Σάρλοτσβιλ

ΗΠΑ: Νέα διαδήλωση υπέρμαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής στο Σάρλοτσβιλ
REUTERS

Δεκάδες υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής διαδήλωσαν το Σάββατο το βράδυ στο Σάρλοτσβιλ, δύο μήνες μετά τα επεισόδια μεταξύ νεοναζί και αντιρατσιστών κατά τη διάρκεια των οποίων μία γυναίκα σκοτώθηκε σε αυτήν την πόλη της Βιρτζίνιας (ανατολικά).

Η τοπική αστυνομία έκανε γνωστό, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, ότι 50 άνθρωποι διαδήλωσαν για περίπου 10 λεπτά, «χωρίς να προκληθούν επεισόδια», στο πάρκο όπου βρίσκεται το αμφιλεγόμενο άγαλμα του πρώην στρατηγού της Συνομοσπονδίας Ρόμπερτ Λι.

Οι αστυνομικοί κατόπιν ακολούθησαν το λεωφορείο με το οποίο αποχώρησαν οι διαδηλωτές «ώστε να βεβαιωθούν ότι η ομάδα θα έφευγε χωρίς να προκαλέσει προβλήματα από την πόλη», διευκρίνισε το αστυνομικό τμήμα του Σάρλοτσβιλ, που επισήμανε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με το γραφείο του εισαγγελέα και τις δημοτικές αρχές προκειμένου να καθορίσει «ποια νομικά μέτρα θα μπορούσε να λάβει έπειτα από αυτό το περιστατικό».

Ο δήμαρχος του Σάρλοτσβιλ, ο Μάικ Σίγκνερ, ανέφερε επίσης στο Twitter ότι εξετάζονται από τις αρχές οι διαθέσιμες «νομικές επιλογές». «Μια ακόμη ποταπή επίσκεψη των δειλών νεοναζί. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ! Γυρίστε στα σπίτια σας!» ήταν το μήνυμα του δημάρχου.

Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, που οργάνωσε τη συγκέντρωση των ακροδεξιών με σύνθημα «Ενώστε τη Δεξιά» και κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν οι βίαιες ταραχές την 12η Αυγούστου, ήταν παρών χθες το βράδυ.

Κατόπιν, ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο διάρκειας 20 λεπτών όπου διακρίνεται ο ίδιος να κρατάει μια αναμμένη δάδα, ενώ ηγείται του πλήθους. Στο βίντεο ακούγονται οι ακροδεξιοί να φωνάζουν «Εσείς δεν θα μας αντικαταστήσετε», ένα σύνθημα που τον Αύγουστο είχαν τροποποιήσει σε «Οι εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν».