Παγίδα για παιδόφιλους: Αυστραλοί αστυνομικοί διαχειρίζονταν το μεγαλύτερο site παιδικής πορνογραφίας στον κόσμο

Παγίδα για παιδόφιλους: Αυστραλοί αστυνομικοί διαχειρίζονταν το μεγαλύτερο site παιδικής πορνογραφίας στον κόσμο
Close-up image of coder typing on computer
Close-up image of coder typing on computer
DragonImages via Getty Images

Αυστραλοί αστυνομικοί διαχειρίζονταν το μεγαλύτερο forum παιδικής πορνογραφίας στον κόσμο από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την παγίδευση παιδόφιλων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, την αποκάλυψη αυτή έκανε η νορβηγική ταμπλόιντ VG (Verdens Gang): Ειδικός σε θύματα πληροφορικής που πραγματοποιούσε την έρευνα για λογαριασμό της VG διαπίστωσε ότι το «Childs Play» ελεγχόταν από αστυνομικούς της πολιτείας Κουΐνσλαντ, εκμεταλλευόμενος ένα τρωτό σημείο στον κώδικα της ιστοσελίδας και βρίσκοντας τη διεύθυνση ΙΡ του.

Δημοσιογράφοι του VG πήγαν στο Μπρισμπέιν και ήρθαν σε επαφή με την αστυνομία, μαθαίνοντας λεπτομέρειες για το όλο εγχείρημα, υπό τον όρο να μην προβούν σε δημοσιεύσεις μέχρι η αστυνομία να είναι έτοιμη. Όπως αποκαλύφθηκε ο Καναδός διαχειριστής του site, γνωστός ως WarHead, είχε συλληφθεί στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ – όπως και ο έτερος διαχειριστής του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Brisbane Times, οι αστυνομικοί διαχειρίζονταν το site στο ευρύτερο πλαίσιο της «Επιχείρησης Άρτεμις» (Operation Artemis- μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν ευρωπαϊκές, καναδικές, αμερικανικές και αυστραλιανές αρχές).

Το ρεπορτάζ της VG επικεντρώνεται στη δουλειά των Τζον Ράους και Πολ Γκρίφιθς, αστυνομικών του Κουΐνσλαντ, οι οποίοι ανέλαβαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου forum κακοποίησης παιδιών στον κόσμο, το οποίο βρισκόταν στο dark web: Το τμήμα αυτό του Ίντερνετ που δεν «πιάνουν» οι μηχανές αναζήτησης. Την επιχείρηση πραγματοποίησε η Task Force Argos, κλιμάκιο της αστυνομίας του Κουΐνσλαντ το οποίο έχει την ευθύνη για έρευνες πάνω στην κακοποίηση παιδιών.

Χάρη στη συνεργασία των αμερικανικών αρχών, τα μέλη της Task Force Argos ήταν σε θέση να αποκτήσει τους κωδικούς των διαχειριστών και να τους υποδυθεί στο forum. Όπως έγινε γνωστό, όντως οι αστυνομικοί διαμοιράστηκαν εικόνες κακοποίησης ενώ προσποιούνταν τους διαχειριστές, υποστηρίζοντας πως σκοπός ήταν η επίτευξη μιας «ισορροπίας» ανάμεσα σε αυτά που επιδιώκεται να επιτευχθούν και το πώς επιδιώκεται αυτό. «Κάποτε φτάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν αξίζει να πιέσουμε περαιτέρω το forum. Αλλά όσο ταυτοποιούμε θύματα, κατασκευαστές και δράστες, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προχωρούμε».

Αν και σκοπός της επιχείρησης ήταν η ταυτοποίηση θυμάτων και δραστών, υπήρξαν επικρίσεις για τις πρακτικές της αστυνομίας: Η μητέρα ενός θύματος οι εικόνες του οποίου διαμοιράστηκαν στην ιστοσελίδα τόνισε στο VG πως «η κόρη μου δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως δόλωμα».

Από πλευράς του, ο Ράους υπερασπίστηκε τις ενέργειες της αστυνομίας: «Δεν δημιουργούμε αυτές τις ιστοσελίδες... όταν τις βρίσκουμε, διεισδύουμε σε αυτές και φτάνουμε όσο πιο ψηλά είναι δυνατόν στην ιεραρχία του δικτύου για να το καταστρέψουμε. Αλλά ποτέ δεν θα δημιουργήσουμε ένα forum για δράστες».

Δημοφιλή