Κρίσιμη εβδομάδα εν όψει της τρίτης αξιολόγησης: Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα

Κρίσιμη εβδομάδα εν όψει της τρίτης αξιολόγησης: Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα
Sooc

Η πρώτη πραγματικά κρίσιμη εβδομάδα μετά τις Γερμανικές εκλογές ξεκινά από σήμερα για την Ελληνική Οικονομία. Τα κρίσιμα ραντεβού και οι διαβουλεύσεις ξεκινούν από το σημερινό Eurogroup για να καταλήξουν την ερχόμενη Κυριακή στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις των επόμενων επτά ημερών θα καθορίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι δανειστές εν όψει της τρίτης αξιολόγησης και της επιστροφής τους στην Αθήνα. Επίσημα το Ελληνικό ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας του σημερινού Eurogroup, ωστόσο είναι πολύ πιθανό στο περιθώριο της συνεδρίασης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να επιχειρήσει να λάβει καλύτερα εικόνα σχετικά με τη θέση που θα κρατήσουν οι δανειστές το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε όπως έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι και σε αυτή τη σύνοδο του Ταμείου, οι δανειστές θα καθορίσουν τη στάση τους και θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν μια γρήγορη ή αργόσυρτη διαπραγμάτευση. Πριν από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις το ΔΝΤ θα έχει δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις του για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα για τις προθέσεις που θα έχει κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Το ιδανικό σενάριο περιλαμβάνει ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι επικεφαλής των Θεσμών φύγουν για διακοπές Χριστουγέννων. Αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι χτυπούν καμπανάκι κινδύνου προκειμένου η αξιολόγηση να κλείσει πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία. Ήδη οι φιλελεύθεροι έχουν στείλει σαφή μηνύματα ότι θα κρατήσουν ιδιαίτερα σκληρή στάση για το Ελληνικό ζήτημα.

Ο χρόνος όμως που απομένει έως τότε και τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, κάνουν να μοιάζει το σενάριο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του χρόνου ιδιαίτερα δύσκολο.

Ήδη μια σειρά από προαπαιτούμενες δράσεις παραμένουν σε εξέλιξη και το οικονομικό επιτελείο τρέχει να κλείσει όσα περισσότερα μέτωπα γίνεται. Ωστόσο, τα ανοιχτά προαπαιτούμενα είναι αρκετά και δύσκολα, κάνοντας να μοιάζει πολύ δύσκολη η ολοκλήρωση τους μέσα στον Οκτώβριο.

Σε εκκρεμότητα μεταξύ άλλων βρίσκονται:

-η υπόθεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

-η αξιολόγηση στο Δημόσιο

-ο επανυπολογισμός συντάξεων και ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα πραγματικά εισοδήματα του 2016

-η ολοκλήρωση της λίστας των μονάδων της ΔΕΗ οι οποίες θα βγουν προς πώληση

Εμπόδια στη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν βάζουν μόνο οι ανοιχτές εκκρεμότητες του μνημονίου, αλλά και τα θέματα τα οποία περιλαμβάνει η ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης. Βασικό εμπόδιο παραμένει η επιμονή του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό κενό του 2018, ζητώντας επιπλέον μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Αγκάθι όμως θα αποτελέσει και η απαίτηση για νέες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, η συζήτηση για τα εργασιακά, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Δημοφιλή