Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου
SOOC

«Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.

«Καμιά παράδοση, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα. Καμιά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στη ΝΔ ως προς το ποια θα είναι η στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «καθώς καλούμαστε να εγκρίνουμε, να απορρίψουμε, ή και να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως αποφάσισε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης», θέλει να θυμίσει τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη: «Είστε υπέρ, ή κατά;Έστω απαντήστε μ' ένα ναι, ή μ' ένα όχι».

«Σήμερα στην Ελλάδα του 2017, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, η συζήτηση για τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνεται στο έδαφος των στρεβλώσεων ενός συντηρητισμού που καλεί όχι μόνο για τον μη σεβασμό στην διαφορετικότητα, αλλά και για την εκούσια τιμωρία των συνεπειών της διαφορετικότητας».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, για να υπογραμμίσει πως όσοι καλούν αυτό το διάστημα την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο, της ζητούν ουσιαστικά «όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του, αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται ενσυνείδητα η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα».

«Εμείς σήμερα τους απαντάμε καθαρά με ευθύτητα», υπογράμμισε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο». «Σεβαστές όλες οι απόψεις», σχολίασε, «αλλά έχουμε επιλέξει έναν άλλον δρόμο, της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Να απαντήσει ευθέως εάν θα υποστηρίξει «την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας», κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τη ΝΔ.

«Ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων;» σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο φιλελευθερισμός (της ΝΔ) δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Επισήμανε ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επί της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δεν τον άφησε ο κ. Γεωργιάδης κι εσείς κ. Βορίδη;», είπε ο πρωθυπουργός. Σχολίασε επιπλέον ότι ο πρόεδρος της ΝΔ για να «χρυσώσει το χάπι», σήμερα το πρωί, έσπευσε να πάρει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας από τον κ. Γεωργιάδη, για να τονίσει ότι πάντως δεν του χρειάζεται αυτό το χαρτοφυλάκιο, καθώς, όπως είπε, έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τη στάση της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού ως προς το νομοσχέδιο, είπε ότι χαίρεται ειλικρινά που δεν ακολουθούν τη ΝΔ «οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς» και πως θα πρέπει κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολές προοδευτικές τομές.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του για το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα των δικαιωμάτων, είναι ακόμα πολλά, «όμως σήμερα, μπορούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι που βίωσαν τις συνέπειες ενός αναχρονιστικού παραλογισμού, και βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, να αισθανόμαστε χαρά και ελπίδα».

Να αισθανόμαστε, συνέχισε, «ελπίδα και δικαίωση που για κάποιους, όπως οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έρχεται μετά από δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι καμία προοδευτική τομή δε γίνεται εύκολα, αλλά έρχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου, η ώρα της δικαίωσης.

Δημοφιλή