Αιχμές Θεοδωράκη κατά Γεννηματά και Καμίνη για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς

Αιχμές Θεοδωράκη κατά Γεννηματά και Καμίνη για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς
Sooc

Με αιχμές και έντονες επικρίσεις κατά της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Καμίνη πως επιχειρούν να μετατρέψουν την ανοιχτή διαδικασία για την εκλογή αρχηγού της προοδευτικής παράταξης σε κλειστή παλαιοκομματική σύναξη, σχολίασε το Ποτάμι την οριστικοποίηση των ημερομηνιών εκλογής της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος.

«Η κυρία Γεννηματά επιμένει ότι ο Μαραθώνιος κόβει απλώς την πόλη για τρεις ώρες, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων -ο πρώτος που θα έπρεπε να επισημάνει την ακαταλληλότητα της ημέρας- σιωπά. Οι ευθύνες τους είναι μεγαλύτερες αν αναλογισθεί κανείς ότι στελέχη που έχουν επιφορτισθεί με την προετοιμασία των εκλογών εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες αν θα είναι έτοιμα τα εκλογικά τμήματα και οι εφορευτικές επιτροπές στις 12 Νοεμβρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Στην ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για παρέλαση μηχανισμών υποστηρίζοντας ότι επιδιώκεται να συγκροτηθεί κόμμα φέουδο: «Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων Πολιτών, των Μεταρρυθμιστών, ο κόσμος του Ποταμιού και της Οικολογίας και κυρίως οι εκατοντάδες χιλιάδες ανένταχτοι προοδευτικοί πολίτες θα τους δώσουν την απάντηση. Θα ακυρώσουν τις μηχανορραφίες εκείνων που προσπαθούν να τους κρατήσουν μακριά από την κάλπη. Θα ψηφίσουν για μια παράταξη που θα ενώνει και δεν θα φοβάται τις προκλήσεις. Στις 12 Νοεμβρίου ή όποια άλλη ημερομηνία αποφασιστεί, θα στηρίξουν την πρότασή μας και τον αγώνα μας για μια μεγάλη νικηφόρα προοδευτική παράταξη», τονίζει το Ποτάμι.

Γεννηματά: Οι προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν ξανά σε εμάς

Στο μεταξύ νωρίτερα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανοίγοντας την συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της το απόγευμα της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο τόνισε:

«Δημιουργούμε το νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Ζητάμε τη στήριξη και τη συμμετοχή των πολιτών με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση. Όποιος θέλει κόμματα "μπαλαντέρ", άμορφους κεντρώους χώρους, δεκανίκια των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να τα αναζητήσει αλλού. Εμείς με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ έχουμε ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο στο εγχείρημα μας. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική διάκριση προόδου-συντήρησης, Αριστεράς-Δεξιάς. Θα επιμείνουμε στην εθνική γραμμή για την ανασυγκρότηση της χώρας και την εθνική συνεννόηση για την επιτυχία της. Εμείς είμαστε η εγγύηση πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο διακριτό ρόλο από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».

Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε ότι η δημιουργία της νέας προοδευτικής παράταξης δεν είναι μια υπόθεση των υποψηφίων να ηγηθούν, ούτε των στελεχών. Θα είναι, όπως σημείωσε, το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ενεργών πολιτών που αρχίζει με την ψηφοφορία εκλογής επικεφαλής, αλλά δεν τελειώνει με αυτήν. «Η ηγεσία και η ταυτότητα της νέας προοδευτικής παράταξης πρέπει να είναι μια υπόθεση όσων πολιτών τοποθετούνται συνειδητά σε αυτήν. Η συμμετοχή τους σηματοδοτεί την απόφαση τους να γίνουν συνιδρυτές και συμμέτοχοι για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος», τόνισε.

«Τελείωσε η συζήτηση για τη διαδικασία και τώρα είναι η ώρα της πολιτικής», είπε αναφερόμενη στις αντιπαραθέσεις για τον τρόπο ψηφοφορίας, ενώ επισήμανε ότι κάλεσε σε γενικό προσκλητήριο και επιστράτευση όλες τις «προοδευτικές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να παλέψουν και να πετύχουμε».

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ, τονίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση, με βάση μια εθνική γραμμή, ένα εθνικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί με την ευρύτερη εθνική συνεννόηση». «Δεν επιτρέπεται να χάσουμε άλλο χρόνο και άλλες ευκαιρίες. Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι ένα εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα που ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή με κάθε τρόπο στην εξουσία. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Δεν θα αφήσουμε η fake αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει τις προοδευτικές ιδέες και αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Δε θα επιτρέψουμε τη συντηρητική οπισθοδρόμηση. Οι προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν ξανά σε εμάς. Ξέρουν ότι όσο fake είναι η Αριστερά του κ. Τσίπρα τόσο original είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

Ακόμη η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσδιόρισε τις διαφορές της ΔΗΣΥ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τα γεγονότα στη Καταλονία.

«Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στο σύνολο της πληρώνει το τίμημα της de facto αποδοχής των συντηρητικών επιλογών της ακραίας λιτότητας που είχαν επώδυνες επιπτώσεις σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας με τρόπο βίαιο. Είναι ώρα για ριζικές αλλαγές, για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Η συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της δεν σηκώνει άλλη αναβολή. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου προς το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας, που μέσα σε συνθήκες, έντασης, διχασμού και βίας, αναδείχθηκε σε δύναμη λογικής και μετριοπάθειας. Δύναμη ενότητας και υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Γιατί χρειάζεται πολιτική απάντηση, μακριά από λογικές καταστολής, στα εθνικιστικά, αποσχιστικά ρεύματα, που μόνο σε επικίνδυνες περιπέτειες οδηγούν», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή