Ψυχική Υγεία: Δεν είσαι μόνος σου

Ψυχική Υγεία: Δεν είσαι μόνος σου
Close-up of psychiatrist hands together holding palm of her patient
shironosov via Getty Images
Close-up of psychiatrist hands together holding palm of her patient

Η 24MEDIA και η HuffPost Greece με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αναδεικνύει τις πτυχές ενός μεγάλου κοινωνικού ζητήματος και συζητά με ειδικούς, γιατρούς και πάσχοντες για τα ψυχικά νοσήματα, τις επιπτώσεις, τις συνθήκες αντιμετώπισης, την κατάσταση του συστήματος Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα της κρίσης.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου οι δημοσιογράφοι της 24 Media σε όλα τα μέσα του Ομίλου δίνουν βήμα στους ανθρώπους που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία από διάφορες θέσεις, με σκοπό να φωτίσουν όλες τις ‘σκοτεινές πλευρές΄.

Με την πεποίθηση ότι η κατάθλιψη, ο θυμός, το άγχος, η βία και η εξάρτηση μπορούν να αντιμετωπιστούν οργανωμένα σε ψυχικό, σωματικό και κοινωνικό επίπεδο, βάζουμε πλάτη απέναντι σ’ αυτούς που θεωρούν τους πάσχοντες ανθρώπους β΄κατηγορίας. Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για “Παγκόσμια επιδημία”, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

  • Οι πάσχοντες από κατάθλιψη ξεπερνούν τα 154 εκατομμύρια. Μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
  • 25 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σχιζοφρένεια.
  • 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ

Στη χώρα μας και, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, ένα 10% με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες. Να σημειωθεί δε ότι κατά την περίοδο της κρίσης, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα αιτήματα προς τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Οι σχετικοί φορείς, οι οργανώσεις πολιτών, οι χρήστες υπηρεσιών, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμμετέχουν στο μεγάλο αφιέρωμα της 24MEDIA και στηρίζουν την απόφαση του Ομίλου να παρέμβει και να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου News247.gr, SPORT24.gr, Oneman.gr, Contra.gr, Ladylike.gr, Huffingtonpost.gr, Sport24radio.gr η εφημερίδα Το Έθνος καθώς και το Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 FM γίνονται ένα και στέκονται απέναντι σε όσους θεωρούν ότι τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας βρίσκονται έξω από το σπίτι τους.