Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί για την αυτοματοποίηση της εργασίας

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί για την αυτοματοποίηση της εργασίας
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
KAZUHIRO NOGI via Getty Images

Ο κόσμος βρίσκεται σε ‘τροχιά σύγκρουσης’ καθώς οι ελπίδες των ανθρώπων έρχονται σε σύγκρουση με ένα μέλλον στο οποίο εκατομμύρια θέσεις εργασίας αυτοματοποιούνται, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο BBC.

Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη ενόψει της ετήσιας συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, ο Κιμ δήλωσε ότι οι φορείς χάραξης της πολιτικής θα πρέπει να αναλάβουν δράση επενδύοντας στην εκπαίδευση και την υγεία, αναφέρει το BBC.

Τα σχόλια του έγιναν εν μέσω ανησυχιών για τις πολιτικές απειλές στην οικονομική ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει μια κατάταξη χωρών με μέτρο τις επενδύσεις σε «ανθρώπινο κεφάλαιο», όπως η εκπαίδευση.

Ωστόσο, ο Κιμ δήλωσε ότι άλλα είδη επενδύσεων είναι σημαντικά για την οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον, καθώς τα ρομπότ αντικαθιστούν εκατομμύρια εργαζομένους χαμηλής εξειδίκευσης. «Το μόνο πράγμα που γνωρίζεις στα σίγουρα ότι θα χρειαστείς σε οτιδήποτε μπορεί μοιάζει η οικονομία στο μέλλον είναι άνθρωποι που μπορούν να μάθουν», δήλωσε ο Κιμ στο BBC. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αίσθηση έκτακτης ανάγκης για επενδύσεις σε ανθρώπους, που πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο δεδομένου του τρόπου…που η παγκόσμια οικονομία αλλάζει».

Η ώθηση για επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υγεία έρχεται την ώρα που βελτιώνονται οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη. Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ δήλωσε ότι αναμένει η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος και 3,6% το 2018. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι επικαιροποιημένες προβλέψεις, που δημοσιοποιούνται αυτή την εβδομάδα, πιθανόν να είναι ακόμα πιο αισιόδοξες.

Ωστόσο, τραπεζίτες από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους οργανισμούς έχουν προειδοποιήσει ότι η πρόοδος απειλείται από πολιτικά κινήματα που ευνοούν τα εμπόδια στο εμπόριο, την απομόνωση, τη στρατιωτική επιθετικότητα και άλλα μέτρα.

«Εάν οι φιλοδοξίες σου αρχίζουν να ανεβαίνουν αλλά τότε δεν υπάρχει καμία ευκαιρία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευπάθεια, σύγκρουση, βία», δήλωσε ο Κιμ. «Οδεύουμε σε μια πορεία σύγκρουσης».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή