Περισσότεροι από 11.000 Ροχίνγκια έφτασαν στο Μπαγκλαντές. Ξεκινά ο εμβολιασμός των 650.000 προσφύγων

Περισσότεροι από 11.000 Ροχίνγκια έφτασαν στο Μπαγκλαντές. Ξεκινά ο εμβολιασμός των 650.000 προσφύγων
K M Asad/LightRocket via Getty Images
K M Asad/LightRocket via Getty Images
K M Asad via Getty Images

Συνοριοφύλακες του Μπανγκλαντές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια διέσχισαν χθες Δευτέρα τα σύνορα της χώρας από τη Μιανμάρ, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Βρισκόμαστε και πάλι σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης σε ό,τι αφορά τις εισροές. Είναι μεγάλη αύξηση οι 11.000», σχολίασε ο Έντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της UNHCR από τη Γενεύη.

«Η UNHCR συνεργάζεται με τις αρχές του Μπανγκλαντές για τη δημιουργία ενός κέντρου διέλευσης προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο αύξησης των αφίξεων τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ξεκίνησε σήμερα στους καταυλισμούς των Ροχίνγκια η πιο ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας που έχει διεξαχθεί ποτέ στον κόσμο μετά την Αϊτή, σε μια προσπάθεια να ανοσοποιηθούν οι 650.000 πρόσφυγες που ζουν στο Μπανγκλαντές σε άθλιες συνθήκες.

«Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν ελλείψεις στις πιο βασικές υποδομές, κυρίως σε τουαλέτες και αποχέτευση. Σε αυτού του είδους τις καταστάσεις, υπάρχουν οι συνθήκες για την εμφάνιση μιας επιδημίας χολέρας», δήλωσε ο Α. Μ. Σάκιλ Φαϊζουλά, υπεύθυνος επικοινωνίας της Unicef στο Μπανγκλαντές.

Η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στην Αιτή, με τον εμβολιασμό 800.000 ανθρώπων, επεσήμανε ο Φαϊζουλά.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να εμβολιαστούν κατά της χολέρας 650.000 Ροχίνγκια και σε δεύτερη φάση θα δοθεί μια δεύτερη δόση του εμβολίου σε 250.000 παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή