ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2017 08:31 EEST | Updated 10/10/2017 08:31 EEST

Αρχαιολόγος ισχυρίζεται πως βρήκε την αλήθεια για τον θρύλο του βασιλιά Αρθούρου

Mansell via Getty Images
Painting by William Hatherell depicts legendary King Arthur (in red) as he drives a spear through Sir Mordred during the Battle of Salisbury Plain (also known as the Battle of Camlaan), early twentienth century. At the mythical battle, Arthur's spear kills Mordred, but not before Modred lands a fatal, retaliatory blow that similarly dispatches Arthur. (Photo by Mansell/The LIFE Picture Collection/Getty Images)

O θρύλος του βασιλιά Αρθούρου και των ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές, ξεκινώντας από συγγράμματα του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και φτάνοντας μέχρι τις ημέρες μας, με ταινίες, σειρές, παιχνίδια, βιβλία, μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές κ.α. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι, παρά τα έντονα μεταφυσικά/ υπερφυσικά του στοιχεία, ο θρύλος αυτός (όπως άλλωστε και οι περισσότεροι) έχει κάποιες ρίζες στην πραγματικότητα- ότι ίσως να τον ενέπνευσαν πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα εν μέσω μιας ταραγμένης για τη Βρετανία περιόδου.

Ο αρχαιολόγος Μάιλς Ράσελ έχει τη δική του θεωρία, σύμφωνα με την οποία κάτι τέτοιο ισχύει και δεν ισχύει ταυτόχρονα: Ειδικότερα, εκτιμά πως ο βασιλιάς Αρθούρος είναι μια φανταστική προσωπικότητα η οποία στην ουσία αποτελεί σύνθεση μιας σειράς πραγματικών πολεμάρχων, και δημιουργήθηκε κατά τον 12ο αιώνα ως μια μορφή «Κέλτη υπερήρωα».

Ο Δρ. Ράσελ, senior lecturer στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, μελέτησε μεσαιωνικά κείμενα τα οποία περιείχαν τις πρώτες λεπτομερείς αναφορές στον βασιλιά Αρθούρο. Μεταξύ αυτών ήταν η «Ιστορία των Βασιλέων της Βρετανίας» του 1136, όπου περιλαμβάνεται η πρώτη αναφορά του θρυλικού μονάρχη. «Όταν αρχίζεις να μελετάς λεπτομερώς τον βασιλιά Αρθρούρο, συνειδητοποιείς πως αποτελεί αμάλγαμα τουλάχιστον πέντε διαφορετικών χαρακτήρων- ποτέ δεν υπήρξε ως ανεξάρτητο πρόσωπο στην πραγματικότητα» λέει ο Ράσελ στους The Times.

Κατά τον Ράσελ, φιγούρα- κλειδί για τη δημιουργία του Αρθούρου ήταν ο Αμβρόσιος Αυρηλιανός, ένας στρατιωτικός ηγέτης των Ρωμαιο-Βρετανών, ο οποίος πολέμησε εναντίον των Σαξόνων. Άλλο ένα «39%» του φέρεται να προέρχεται από τον Μάγκνους Μάξιμους, έναν στασιαστή Ρωμαίο στρατηγό που έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Όσον αφορά στο υπόλοιπο, εκτιμά πως ένα ποσοστό γύρω στο 8% προέρχεται από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο (ή Άγιο Κωνσταντίνο, τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που θέσπισε την αρχή της ανεξιθρησκίας, νομιμοποιώντας τον Χριστιανισμό, και μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στη Κωνσταντινούπολη), ένα 24% από τον Arvirargus, έναν θρυλικό (και πιθανώς υπαρκτό Βρετανό βασιλιά του 1ου αιώνα) και ένα 12% από τον Cassivelaunus, αρχηγό μιας φυλής που πολέμησε εναντίον των του Ιουλίου Καίσαρα κατά τη δεύτερη εισβολή του στη Βρετανία.

Sponsored Post