«Πρόσω ολοταχώς» από το οικονομικό επιτελείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης: Στόχοι, επόμενα βήματα και χρέος

«Πρόσω ολοταχώς» από το οικονομικό επιτελείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης: Στόχοι, επόμενα βήματα και χρέος
Sooc

Επιστροφή στην πραγματικότητα της αξιολόγησης σήμανε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Το οικονομικό επιτελείο εδώ και κάποιες ημέρες έχει βάλει στο «φουλ τις μηχανές» επιχειρώντας να κερδίσει το χαμένο χρόνο της προηγούμενης περιόδου.

Τα τηλέφωνα των υπουργών οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση μνημονιακών προαπαιτούμενων χτυπούν σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από Ελληνικής πλευράς θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα για την πρόοδο των ανοιχτών θεμάτων. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει έως τις αρχές του Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μνημονιακές υποχρεώσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Οι πιθανότητες να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, καθώς η κυβέρνηση έχει ένα μαραθώνιο επαφών με θέμα το Ελληνικό πρόγραμμα. Αρχής γενομένης από τις επαφές που θα υπάρξουν με όλες τους πρωταγωνιστές στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στις 13 έως και τις 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, το οικονομικό επιτελεί περιμένει να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη άποψη για τις προθέσεις των δανειστών.

Μόλις εννέα ημέρες πριν την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, θα συναντηθούν με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σε αυτό το ραντεβού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να μάθει τη στάση που σχεδιάζει να κρατήσει το Ταμείο κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης.

Βασικότερο όλων είναι η κυβέρνηση από το ραντεβού που θα έχει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι να μάθουν αν το Ταμείο έρχεται αποφασισμένο να βάλει εμπόδια προκειμένου να καθυστερήσει την αξιολόγηση.

Οι στόχοι και τα επόμενα βήματα

Στην κυβέρνηση επιθυμούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο το θετικό μομέντουμ, το οποίο έχει δημιουργηθεί σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα. Τα μηνύματα που παίρνουν από τις περισσότερες πλευρές είναι ότι οι δανειστές δεν επιθυμούν να προκαλέσουν νέες εντάσεις με το Ελληνικό πρόγραμμα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κοινή πεποίθηση και της Ελληνικής πλευράς, αλλά και της πλευράς των δανειστών είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος η Ελληνική Οικονομία θα πρέπει να επιστρέφει σταδιακά σε αυτό που κυβέρνηση και δανειστές συνηθίζουν να ονομάζουν «κανονικότητα». Αυτό περνά πέρα από την επίτευξη των στόχων του μνημονίο και από την σταδιακή επιστροφή στις αγορές, αλλά και την διευθέτηση του χρέους, είτε με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι εταίροι είτε με την χρησιμοποίηση αντίστοιχων «εργαλείων».

Χρέος και νέες εκδόσεις

Η επιτυχία της επιστροφής στις αγορές το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα που υπάρχει σχετικά με την Ελληνική Οικονομία, έχει καταστήσει σαφές ότι το Οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ακόμα μια έκδοση ομολόγων. Ο χρόνος, το είδος και η έκδοση θα αποφασιστεί από τον Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου ανταλλαγής του «παλιού» χρέους, με νέα ομόλογα ανάλογης αξίας, προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και να ξαναμπεί η χώρα στις διεθνείς αγορές.

Στόχος θα είναι οι νέες εκδόσεις που θα αντικαταστήσουν τις παλαιότερες να μειώσουν το μέσο επιτόκιο και παράλληλα να συγκεντρώσουν μικρότερες εκδόσεις σε τρία ή τέσσερα ομόλογα που θα έχουν μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον και ζήτηση.

Ο χρόνος της ανταλλαγής θα κριθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων, αλλά και τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι επαφές του ΟΔΔΗΧ με τους κατόχους των παλαιών ομολόγων, προκειμένου να διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ανταλλαγή, αλλά κυρίως ότι οι νέες εκδόσεις θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Δημοφιλή