ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2017 19:28 EEST | Updated 12/10/2017 19:28 EEST

Εγκρίθηκε ο νέος εκλογικός νόμος στην Ιταλία. Πρέπει να δοθεί «πράσινο» φως και απ'τη Γερουσία

Remo Casilli / Reuters
The Lower House of the Parliament is seen during a vote for electoral law in Rome, Italy, October 11, 2017. REUTERS/Remo Casilli

Τον εκλογικό νόμο ενέκρινε πριν από λίγο η ιταλική βουλή με 375 ψήφους υπέρ και 215 κατά. Υπέρ του νέου εκλογικού συστήματος ψήφισαν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το μικρό κόμμα «Λαϊκή Εναλλακτική» του υπουργού Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Κατά εκφράσθηκε το κίνημα Πέντε Αστέρων, το αριστερό κίνημα Άρθρο Ένα και το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.

Το νέο εκλογικό σύστημα, γνωστό ως Rosatellum, προβλέπει την εκλογή των δυο τρίτων βουλευτών και γερουσιαστών με την απλή αναλογική, και του υπόλοιπου ενός τρίτου με πλειοψηφικό. Δεν υπάρχουν σταυροί προτίμησης, και ευνοούνται οι συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων.

«Όταν κάποιος θέλει να κερδίσει τα πάντα, στο τέλος χάνει τα πάντα. Θα συμβεί και αυτή την φορά, με τους εμπνευστές του εκλογικού αυτού νόμου», δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, μιλώντας σε υποστηρικτές του κινήματός του που συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή.

«Υπήρξε, όντως, προσφυγή σε τρεις ψήφους εμπιστοσύνης. Αλλά την οδό της αυτή, της ψήφου εμπιστοσύνης, την είχε ακολουθήσει και ο μεγάλος χριστιανοδημοκράτης ηγέτης Αλτσίντε Ντε Γκάσπερι», απάντησε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο νόμος Rosatellum θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της Γερουσίας, όπου η πλειοψηφία της κυβέρνησης Τζεντιλόνι είναι οριακή. Δεδομένης της αριθμητικής αυτής παραμέτρου, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν τελικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα αποφασίσει να επισπεύσει την όλη πορεία του εκλογικού νόμου, συνδέοντας την οριστική υπερψήφισή του με την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης και της Γερουσίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)