Ελεύθερη η οικογένεια Αμερικανών που κρατούσαν οι Ταλιμπάν. Ήταν όμηροι για πέντε χρόνια

Ελεύθερη η οικογένεια Αμερικανών που κρατούσαν οι Ταλιμπάν. Ήταν όμηροι για πέντε χρόνια
Jeff Rotman via Getty Images

Μια οικογένεια από τη Βόρεια Αμερική, την οποία είχαν απαγάγει το 2012 και έκτοτε κρατούσαν ως ομήρους, απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης του πακιστανικού στρατού, η οποία διεξήχθη χάρη σε πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών πληροφοριών, έγινε γνωστό από τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τις εξελίξεις ως μια «θετική στιγμή» στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Ο πακιστανικός στρατός απελευθέρωσε πέντε Δυτικούς ομήρους - έναν Καναδό, την Αμερικανίδα σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, τους οποίους τρομοκράτες κρατούσαν αιχμαλώτους, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης Πακιστανών στρατιωτικών», τονίζεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο στρατός, χωρίς να επιβεβαιώσει την ταυτότητά τους.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση, ο Αμερικανός ηγέτης αποκάλυψε ότι πρόκειται για την Αμερικανίδα Κέιτλαν Κόλεμαν και τον Καναδό σύζυγό της Τζόσουα Μπόιλ, όπως και τα τρία τους παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πενταετούς αιχμαλωσίας τους.

«Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν (τους ομήρους) και ενημέρωσαν σχετικά με τη διέλευσή του στο Πακιστάν την 11η Οκτωβρίου του από την περιοχή των φυλών Κουράμ 2017» στα σύνορα με το Αφγανιστάν, συνεχίζει ο στρατός.

«Η επιχείρηση των πακιστανικών δυνάμεων, που βασίστηκε σε πληροφορίες των αμερικανικών αρχών, στέφθηκε με επιτυχία. Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν σώοι κι αβλαβείς και αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται να επαναπατριστούν».

Ο Καναδός Τζόσουα Μπόιλ και η Αμερικανίδα Κέιτλαν Κόλμαν, που είχαν απαχθεί το 2012 από τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Αφγανιστάν.

Το ζευγάρι και τα δύο τους παιδιά εμφανίστηκαν το 2016 σε ένα βίντεο που είχαν τραβήξει Αφγανοί αντάρτες, όπου καλούσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ να σώσουν την οικογένεια.

Οι γονείς της Κέιτλαν Κόλεμαν είχαν απευθύνει έκκληση στα μέσα του 2016 στους Ταλιμπάν μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος να απελευθερώσουν την οικογένεια. Είχαν λάβει το Νοέμβριο του 2015 ένα γράμμα από την κόρη τους, όπου τους ανακοίνωνε ότι γέννησε δύο αγοράκια ενώ ήταν αιχμάλωτη.

Η αναπάντεχη απελευθέρωση των ομήρων έγινε σε μια χρονική περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά την επικριτική ομιλία του Τραμπ εναντίον του Πακιστάν τον περασμένο Αύγουστο κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να στείλει στο Πακιστάν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των Δυτικών ομήρων.

«Χθες (Τετάρτη) η αμερικανική κυβέρνηση, σε συντονισμό με την πακιστανική κυβέρνηση, κατάφερε την απελευθέρωση της οικογένειας Μπόιλ- Κόλμαν» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα δελτίο τύπου.

«Πρόκειται για μια θετική στιγμή στη σχέση της χώρας μας με το Πακιστάν» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η συνεργασία της πακιστανικής κυβέρνησης αποτελεί μια ένδειξη σεβασμού προς τα αμερικανικά αιτήματα προκειμένου να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει την ασφάλεια στην περιοχή» τόνισε ο Τραμπ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Washington Post)

Δημοφιλή