ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2017 06:23 EEST | Updated 12/10/2017 06:32 EEST

«Οι Καταλανοί είναι πιο βλάκες από τους Κορσικανούς»: Το νέο εξώφυλλο του Charlie Hebdo

Twitter

Την υπόθεση του δημοψηφίσματος της Καταλονίας για ανεξαρτησία σχολιάζει με τον δικό του τρόπο το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, με ένα εξώφυλλο με τίτλο «Οι Καταλανοί είναι πιο βλάκες από τους Κορσικανούς»- παραλληλίζοντας τους Καταλανούς με τους αυτονομιστές της Κορσικής.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα του περιοδικού έχει αναρτηθεί editorial με τίτλο «βλακεία ή θάνατος!», όπου σημειώνεται πως «αν όλες οι περιοχές της Ευρώπης με τη δική τους γλώσσα, ιστορία και κουλτούρα αρχίσουν να διεκδικούν ανεξαρτησία, η Γηραιά Ήπειρος σύντομα θα διασπαστεί σαν παγετώνας που περνά μέσα από φάση αύξησης του κλίματος παγκοσμίως. Δεδομένου του ότι υπάρχουν 200 γλώσσες στην Ευρώπη, γιατί να μη δημιουργήσουμε 200 νέες χώρες; Και γιατί να μην έχουμε τόσες ανακηρύξεις ανεξαρτησίας όσα είναι τα τυριά και τα κρασιά που έχει η ήπειρος;». Επίσης, αμφισβητούνται οι λόγοι της επιθυμίας των Καταλανών για ανεξαρτησία. «Από ποια τραγική μοίρα θέλουν ακριβώς να σωθούν οι Καταλανοί σήμερα;».

«Οι φτωχές περιοχές της Ευρώπης σπάνια βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας ανεξαρτησία...επίσης είναι περίεργο να ακούει κανείς συγκεκριμένες φωνές από την Αριστερά να ισχυρίζονται πως η ανεξαρτησία μιας περιοχής σαν την Καταλονία θα αποτελέσει πλήγμα υπέρ της πολιτιστικής ταυτότητας, την οποία, παρεμπιπτόντως, ουδείς αμφισβητεί. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, γιατί θα έπρεπε να θεωρείται εντάξει η πολιτιστική ταυτότητα που διεκδικούν οι Καταλανοί όταν δεν θεωρείται εντάξει η χριστιανική ταυτότητα την οποία προωθούν οι ξενοφοβικοί της Ευρώπης; Γιατί οι λέξεις «ταυτότητα»και «κουλτούρα» μπορούν να ακούγονται όταν τις λέει η Αριστερά, αλλά γίνονται απεχθείς όταν τις χρησιμοποιεί η Δεξιά ή η ακροδεξιά; Ο στόχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν είναι η απελευθέρωση της περιοχής από μια τυραννία που δεν υπάρχει, ούτε να ακμάσει η οικονομία - το κάνει ήδη- και ακόμη λιγότερο να μιλιέται μια γλώσσα η οποία επιτρέπεται εδώ και πολύ καιρό. Η εμμονή στην ταυτότητα που εξαπλώνεται στην Ευρώπη σαν μούχλα σε φρούτο επηρεάζει την ακροδεξιά, αλλά και την Αριστερά. Ο δεξιός εθνικισμός και ο αριστερός εθνικισμός έχουν ένα κοινό στοιχείο: Τον εθνικισμό».