Παγκοσμίου φήμης Ιρανή σκακίστρια που δεν φορά μαντίλα, αποκλείστηκε από την Τεχεράνη και τώρα θα παίζει για τις ΗΠΑ

Αποκλεισμός παγκοσμίου φήμης Ιρανής σκακίστριας που δεν φοράει μαντίλα. Τώρα πια θα παίζει σκάκι για τις ΗΠΑ
Black queen last standing.
Black queen last standing.
gbrundin via Getty Images

'Ενα κοριτσάκι, πριν μερικά χρόνια μπήκε στην αίθουσα όπου διεξάγονταν οι εθνικοί αγώνες σκάκι του Ιράν. Ήταν ντυμένο σαν μικρή πριγκίπισσα. Με το κατάλληλο φόρεμα και μια ταιριαστή τιάρα στο κεφάλι. Το παιδί-θαύμα που κατατρόπωνε τους παίχτες που βρίσκονταν από την άλλη πλευρά της σκακιέρας φυσικά τράβηξε τα βλέμματα. Ήταν ήδη γνωστή για τις ικανότητές της αλλά πέραν αυτών ξεχώριζε και για την ενδυματολογική της επιλογή αφού όλα τα άλλα κοριτσάκια στο γκρουπ των παιχτών ηλικίας κάτω των οκτώ ετών, φυσικά φορούσαν την παραδοσιακή μαντίλα.

«Πάντα μου άρεσε να φοράω ρούχα που αντικατοπτρίζουν και τη διάθεσή μου εκείνη τη μέρα. Έτσι όταν κέρδισε στο τουρνουά, αισθανόμουν παντοδύναμη» είχε πει η Dorsa Derakhshani .

Τώρα, 19 ετών πια η Derakhshani δεν είναι πλέον μέλος της ιρανικής εθνικής ομάδας αφού τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε ο αποκλεισμός της εν μέσω των αντιδράσεων που υπήρξαν για τον κώδικα ενδυμασίας των γυναικών Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι Γυναικών της Τεχεράνης. Η ίδια δε επιμένει στις «αποκλίνουσες» ενδυματολογικές τις προτιμήσεις.

Η νεαρή γυναίκα μετακόμισε στο Μιζούρι - το πανεπιστήμιο του St Louis έχει πολύ «δυνατή» ομάδα σκακιστών- και συμμετέχει πλέον, όπως γράφουν οι Times στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

Εκτιμά πως ο αποκλεισμός της ίσως να ήταν μια προσπάθεια της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Τεχεράνης να τραβήξει την προσοχή από το μποϊκοτάζ που είχαν εξαγγείλει πολλές γυναίκες σκακίστριες- όπως η διεθνούς φήμης αμερικανίδα Nazí Paikidze-Barnes- αντιδρώντας να διαγωνιστούν φορώντας τζιχάμπ. «Δεν είμαι κατά του Ισλάμ. Υπερασπίζομαι την θρησκευτική ελευθερία όσο και το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή» ανέφερε σε δήλωσή της η Barnes πριν το τουρνουά ενώ εξηγούσε πως ήθελε να διαμαρτυρηθεί κατά του «νόμου της κυβέρνησης που περιορίζει τα δικαιώματα μου ως γυναίκα».

Εκτός πάντως από την Dorsa Derakhshani αποκλείστηκε και ο 15χρονος αδερφός της Borna, από τον αγώνα με ισραηλινό σκακιστή στο τουρνουά του Γιβλαρτάρ. Και αυτός σήμερα έχει μετακομίσει στο Καντέρμπουρι και έλαβε άδεια να παίξει για την Αγγλική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Πάντως ο πρόεδρος της Σκακιστικης Ομοσπονδίας του Ιράν προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις σχετικά με τον αποκλεισμό των αδερφών λέγοντας ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για τους παίκτες να αλλάζουν εθνική ομάδα ενώ πρόσθεσε με νόημα πως η Derakhshani «έπαιξε για το Ιράν μόνο μια φορά το 2014».

Ωστόσο, η Derakhshani υποστηρίζει πως είχε αρνηθεί αρκετές φορές να παίξει στο Ιράν επειδή δεν ήθελε να πειθαρχήσει στους κανόνες που ισχύουν στην εθνική ομάδα.

«Έχω ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια ότι δεν θέλω να παίξω για την εθνική ομάδα του Ιράν αλλά συνέχισαν να μου το ζητούν , γνωρίζοντας ότι η απάντησή μου δεν πρόκειται να αλλάξει» ανέφερε η παίχτρια η οποία πάντως δήλωσε «συγκλονισμένη» από την ανακοίνωση του αποκλεισμού της αλλά και πως δεν περίμενε κάτι τέτοιο.

«Γιατί ξεκίνησαν όλο αυτό το θέμα με μένα τον Φεβρουάριο; Ήταν ηλίθιο και με πλήγωσε...Στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ο αδερφός μου και εγώ είχαμε δεχθεί μια δημόσια επίθεση για ένα θέμα επί του οποίου δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση», ανέφερε.

Το μεγαλύτερο παιδί ιατρού και ψυχολόγου, η κ. Derakhshani εμφανίστηκε στην ιρανική τηλεόραση ως μικρό παιδί, αφού ένας παραγωγός το είδε σε ηλικία 16 μηνών, «τραγουδώντας και χορεύοντας» σε ένα εμπορικό κέντρο.

Η Derakhshani, είναι το μεγαλύτερο παιδί ενός γιατρού και μιας ψυχολόγου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιρανική τηλεόραση αφού ένας παραγωγός την είχε δει να τραγουδά και να χορεύει σε ένα εμπορικό κέντρο και σε ηλικία μόλις 16 μηνών.

Ο πατέρας της έπαιζε σκάκι στο σχολείο και της έμαθε το παιχνίδι όταν ήταν μόλις δύο χρονών ενώ άρχισε να παίζει επίσημα από τα έξι της χρόνια.

Συμμετείχε στην εθνική ομάδα του Ιράν σε τουρνουά που διεξήχθη στην Κίνα το 2014 αλλά έκτοτε κατέστησε σαφές ότι δεν ήθελε να παίξει ξανά για το Ιράν.

«Θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου και να μπω σε ιατρική ή οδοντιατρική σχολή» αλλά πάντως δηλώνει: «θέλω να είμαι [μεταξύ των] κορυφαίων γυναικών σκακιστών».

Πηγή: Τhe Times

Δημοφιλή