Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων στο Αγρόκτημα του KEΘΕΑ μεγαλώνει ενώ τώρα θα φτιάχνουν και ζυμαρικά

Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων στο Αγρόκτημα του KEΘΕΑ μεγαλώνει ενώ τώρα θα φτιάχνουν και ζυμαρικά
kethea

Με νέα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα εμπλουτίζεται η παραγωγή του Αγροκτήματος του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τη σάλτσα και τα νωπά κηπευτικά, περνά τώρα και στην επεξεργασία των σιτηρών για την παραγωγή ζυμαρικών ενώ σημειώνεται πως όλα τα προϊόντα του Αγροκτήματος παράγονται με τρόπους που σέβονται την φύση και τον άνθρωπο, είτε ως παραγωγό είτε ως καταναλωτή.

Το Αγρόκτημα, που είναι μία από τις Παραγωγικές Μονάδες της ΙΘΑΚΗΣ, αξιοποιώντας την εμπειρία της περσινής καλλιεργητικής περιόδου, έδωσε φέτος προτεραιότητα σε είδη για τα οποία υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται αρτιότερα οι επισιτιστικές ανάγκες του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ ενώ παράλληλα τα εκπαιδευόμενα μέλη έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία συνδυασμού πρωτογενούς και δευτερογενούς, επεξεργασμένης παραγωγής, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την αγροτική δραστηριότητα γενικότερα.

Τα πρώτα επεξεργασμένα προϊόντα του Αγροκτήματος ήταν το 2016 η σάλτσα, το τουρσί και το αλεύρι. Οι πρώτοι καρποί των κόπων και της προσπάθειας των μελών της θεραπευτικής κοινότητας που επί μήνες δούλεψαν πάνω από τη γη με στόχο να εξασφαλίσουν αυτάρκεια στα προϊόντα που καταναλώνουν για τη διατροφή τους, απέδωσε ενώ επιπλέον ήδη από πέρυσι κατάφεραν να τροφοδοτήσουν με αλεύρι και άλλες θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα.

Γιορτή ντομάτας

Μέλη, γονείς, εθελοντές, φίλοι και εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, ήταν όλοι παρόντες στη 2η Γιορτή της Σάλτσας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Θεραπευτική Κοινότητα. Ήταν μια ευκαιρία για όλους κι όλες να γνωρίσουν το έργο του Αγροκτήματος και τα προϊόντα του και να παρασκευάσουν τη σάλτσα του χειμώνα για την κοινότητα με κέφι και δημιουργικότητα.

Στόχος και σύνθημα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ είναι «να παράγουμε το φαγητό που τρώμε». Στη θεραπευτική κοινότητα η δημιουργικότητα γίνεται αξία και στάση απέναντι στη απάθεια και την παράλυση της εξάρτησης από ουσίες. Και σε μια κοινωνία που ψάχνει τον βηματισμό της για να βρει διέξοδο από την οικονομική εξάρτηση, το μήνυμα αυτό ίσως να έχει και μια ευρύτερη σημασία.

Δημοφιλή