Αυστρία: Στράχε: ο εξωραϊσμός ενός νεαρού νεοναζί

Αυστρία: Στράχε: ο εξωραϊσμός ενός νεαρού νεοναζί
Leader of the Freedom Party (FPOe) Heinz-Christian Strache arrives for a TV debate on October 12, 2017 in Vienna ahead of Austrian Parliamentary elections on October 15. / AFP PHOTO / APA / GEORG HOCHMUTH / Austria OUT (Photo credit should read GEORG HOCHMUTH/AFP/Getty Images)
Leader of the Freedom Party (FPOe) Heinz-Christian Strache arrives for a TV debate on October 12, 2017 in Vienna ahead of Austrian Parliamentary elections on October 15. / AFP PHOTO / APA / GEORG HOCHMUTH / Austria OUT (Photo credit should read GEORG HOCHMUTH/AFP/Getty Images)
GEORG HOCHMUTH via Getty Images

Αλλαξε το τζιν με κοστούμι και πλέον ζυγίζει τα λόγια του: δώδεκα χρόνια αφού αντικατέστησε τον μέντορά του Γεργκ Χάιντερ στην ηγεσία της αυστριακής ακροδεξιάς, ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε ετοιμάζεται να γίνει αντικαγκελάριος μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Στα 48 του χρόνια, αυτός ο κάποτε «νεαρός λύκος» που ντρίπλαρε τον Χάιντερ από τα δεξιά έχει σταματήσει τις προκλήσεις. Και θεωρεί ότι έχει βρει το Ιερό Δισκοπότηρο: επιστροφή του Κόμματος των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPO) στην κυβέρνηση με τον ίδιο αντικαγκελάριο.

Επειτα από μία δεκαετία ενός συνασπισμού δεξιάς-αριστεράς , το ακροδεξιό κόμμα προβλέπεται να είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη και υποχρεωτικός κυβερνητικός εταίρος του νεαρού συντηρητικού φαβορί Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά τις τηλεμαχίες, οι δύο άνδρες κρατήθηκαν μακριά από ανταλλαγή προσβολών. Ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε, που έχει κάνει σπουδές προσθετικής οδοντιατρικής, έκανε τα πάντα για να χτίσει ηγετική εικόνα.

«Μοιάζει πιο ώριμος, γοητευτικός, υπεύθυνος και, όπως και ο Κουρτς, παρουσιάζει με γλυκύτητα, έως και χιούμορ, τις πιο σκληρές του προτάσεις», έγραψε η συντηρητική Die Presse.

Το ότι έγινε «salonfahig» (παρουσιάσιμος) δεν είναι μικρή επιτυχία για τον Βιεννέζο αυτόν που προέρχεται από το νεοναζιστικό κίνημα , σύμφωνα με την δημοσιογράφο Νίνα Χόρατσεκ συγγραφέα μίας βιογραφίας του γαλανομάτη ρήτορα.

Αφού δοκίμασε διάφορα πολιτικά κοστούμια μέχρι την παρουσίαση μίας υπερεθνικίστριας υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές του 2010, ο Στράχε εξωράισε σταδιακά τη ρητορική του κόμματός του βγάζοντας στο περιθώριο τους βαρώνους του κόμματος.

Η στρατηγική του απέδωσε: τον Δεκέμβριο, ο υποψήφιος του FPO στις προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόβερ έχασε παρά τρίχα στην ψηφοφορία, καταγράφοντας το καλύτερο σκορ που έχει ποτέ επιτύχει το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας 42,6%. Και σήμερα, η επιστροφή του FPO στην κυβέρνηση δεν αναμένεται να προκαλέσει την κατακραυγή που προκάλεσε διεθνώς το 2000.

Για τον πολιτικό επιστήμονα Τόμας Χόφερ, ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε άντλησε τα διδάγματα αυτού του επεισοδίου. «Ξέρει ότι πρέπει να εμφανισθεί ως ηγέτης εάν θέλει να ξεπεράσει το όριο του 20%», επιβεβαιώνει η Νίνα Χόρατσεκ.

Ομως, το FPO, στο βάθος, δεν έχει καθόλου εγκαταλείψει τις ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές του βάσεις, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Οι συστηματικές αναφορές στον κίνδυνο «μαζικής εισβολής» και «εμφυλίου πολέμου» δείχνουν «ξεκάθαρα ότι παραμένουν ακραίοι», προειδοποιεί η Νίνα Χόρατσεκ, ενώ σύμφωνα με τον Τόμας Χόφερ, η υιοθέτηση μετριοπαθούς τόνου αποτελεί απλώς κίνηση τακτικής. «Επαιζα σκάκι με τον παππού μου», δήλωσε άλλωστε ο Στράχε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης συμπληρώνοντας ότι «πάντοτε υπολογίζει σειρά κινήσεων εξ αρχής».

Ο υποψήφιος έχει καταστήσει επίσης σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση για φιγούρα, αλλά υπολογίζει να ζητήσει για το κόμμα του υπουργεία-κλειδιά, όπως το Εσωτερικών και των Εξωτερικών.

Ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε γεννήθηκε το 1969 και ανέλαβε την ηγεσία του FPO το 2005, σε ηλικία 35 ετών, αφού ανάγκασε τον Γεργκ Χάιντερ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2008 σε τροχαίο δυστύχημα, να εγκαταλείψει το κόμμα και να ιδρύσει το εφήμερο BZO.

Αποδυναμωμένο από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, το κόμμα ανανεώνεται με την παρουσία στην ηγεσία του αυτού του τριαντάρη που συχνάζει σε κλαμπ και είναι δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσελκύοντας νέους.

Από το 11% στις εκλογές του 2006, το κόμμα περνά στο 20,5% το 2013. Σήμερα οι προβλέψεις του δίνουν 27%, σκορ αντίστοιχο με το 26,9% που είχε λάβει όταν ο Χάιντερ βρισκόταν στο απόγειό του το 1999.

Εκτοτε, το FPO έχει εγκαταλείψει τα απροκάλυπτα ξενοφοβικά του σλόγκαν. Η προεκλογική του εκστρατεία βασίστηκε στην έννοια της «ισοτιμίας», καταγγέλλει την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «το ισλάμ δεν έχει θέση στην Αυστρία».

Ο Στράχε τάσσεται υπέρ της περαιτέρω προσέγγισης της Αυστρίας με την ομάδα του Visegrad που απαρτίζεται από τις πλέον ευρωσκεπτικιστικές χώρες πρώην δορυφόρους της Σοβιετικής Ενωσης.

Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού του από τον Στράχε, το κόμμα που ιδρύθηκε από παλαιούς ναζί παραμένει «αθεράπευτο», προειδοποιεί η Επιτροπή Μαουτχάουζεν, ενώ ο αυστριακός Τύπος υπενθυμίζει τις σχέσεις του νεαρού Στράχε με τους νεοναζιστικούς κύκλους, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τη συμμετοχή του σε ασκήσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων με μέλη της απαγορευμένης οργάνωσης Wiking Jugend. «Ημουν χαζός, νέος και αφελής», λέει ο ίδιος.

Δημοφιλή