Ποια είναι τα 9 πιο «νέα» σε ηλικία κράτη στον κόσμο (εκ των οποίων μάλιστα τα 5 είναι ευρωπαϊκά)

Ποια είναι σήμερα τα 9 πιο «νεαρά» κράτη στον κόσμο και πότε «γεννήθηκαν» (εκ των οποίων τα 5 είναι ευρωπαϊκά)
Macro close-up image of an unidentified map of Europe in color with surrounding borders
Macro close-up image of an unidentified map of Europe in color with surrounding borders
JohnDWilliams via Getty Images

Εάν η βούληση των Καταλανών, όπως φαίνεται να εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα, μετουσιωνόταν σε κήρυξη ανεξαρτησίας από τον Κάρλες Πουτζεδμόντ τότε η Καταλονία θα ήταν σήμερα το πιο «νεαρό» σε ηλικία κυρίαρχο κράτος του κόσμου και θα άλλαζε φυσικά τα σύνορα ενός εκ των παλαιότερων κρατών της γηραιάς ηπείρου.

Τέτοιου είδους αλλαγές, δηλαδή η γέννηση νέων κρατών, που συνήθως βέβαια ξεπηδούν μέσα από συγκρούσεις, δεν συμβαίνουν εύκολα ούτε συχνά αφού η καθεστηκυία τάξη δεν ενθουσιαζόταν ποτέ με την αλλαγή συνόρων και ισορροπιών που επηρεάζουν τα συμφέροντα της. Ωστόσο μόνο τα τελευταία περίπου 25 χρόνια έχουν ανακηρυχθεί σε ανεξάρτητα και κυρίαρχα συνολικά 9 κράτη τα οποία σήμερα είναι και τα πιο «νέα» σε ηλικία. Μάλιστα εξ αυτών τα πέντε είναι ευρωπαϊκά. Το πιο νεαρό κράτος στον κόσμο σήμερα είναι το Νότιο Σουδάν (6 ετών και 3 μηνών) και το μεγαλύτερο σε ηλικία – εκ των νέων πάντα- είναι η Σλοβακία (24 ετών και 9 μηνών).

Ποιος είπε λοιπόν ότι ο κόσμος δεν αλλάζει;

Στο γράφημα του Statista που ακολουθεί μπορείτε να δείτε και τα εννέα νεότερα κράτη στον κόσμο και την μέχρι τώρα διάρκεια ζωής τους.

You will find more statistics at Statista

Δημοφιλή