7 αεροπορικές τραγωδίες που αποφεύχθηκαν τελευταία στιγμή

7 αεροπορικές τραγωδίες που αποφεύχθηκαν τελευταία στιγμή
Herbert Kratky

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για αεροπλάνα που έπεσαν και αεροπορικά δυστυχήματα, αλλά δεν μαθαίνουμε συχνά για τις πτήσεις εκείνες που είχαν αίσιο τέλος παρότι κάτι πήγε λάθος. Ίσως μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι εκείνη του πιλότου Chesley B. “Sully” Sullenberger, ο οποίος προσθαλάσσωσε το αεροσκάφος της US Airways στον ποταμό Χάτσον, σώζοντας 154 επιβάτες. Μάλιστα, η ιστορία του έγινε ταινία, με τον Tom Hanks στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση μίας ηρωικής προσγείωσης που κατάφερε να σώσει τις ζωές των επιβατών και το Travel + Leisure έχει όλες τις πληροφορίες για 6 ακόμα πτήσεις που παραλίγο να μετατραπούν σε τραγωδίες..

Qantas Flight 464

Τον Οκτώβριο του 2014 ο πιλότος της Qantas, Jerem Zwart και ο συγκυβερνήτης του, Lachlan Smale, κατάφεραν να προσγειώσουν με ασφάλεια το εροπλάνο της πτήσης 464, στο Σίδνεϊ παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με τους ανέμους να αγγίζουν τα 70 μίλια την ώρα.

Air Transat Flight 236

Τον Αύγουστο του 2001, ο πιλότος Robert Piché της Air Transat βρισκόταν στα 40.000 πόδια στην διαδρομή από το Τορόντο στη Λισαβόνα, όταν η δεξιά μηχανή σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων. Λίγα λεπτά αργότερα, σταμάτησε να λειτουργεί και η αριστερή μηχανή. Παρ' ολ' αυτά, οι κυβερνήτες κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροπλάνο σε ένα μικρό νησί στις Azores. Πέρα από μερικές γρατσουνιές και ελαφρά χτυπήματα, όλοι ήταν καλά.

British Airways Flight 5390

Το 1990, στα 20.000 πόδια πάνω από το Oxfordshire, το παράθυρο του κυβερνήτη της πτήσης 5390 της British Airways, έσπασε με αποτέλεσμα η πίεση να τον πετάξει τον πιλότο Tim Lancaster εκτός αεροσκάφου. Ευτυχώς, ο αεροσυνοδός Neil Ogden, τον έπιασε από τα πόδια και τον κράτησε μέσα στην καμπίνα. Ο συγκυβερνήτης, Alistair Atcheson έβαλε τη μάσκα του οξυγόνου και πέταξε εκείνος το αεροπλάνο. Όλοι κατάφεραν να σωθούν, μαζί τους και ο κυβερνήτης.

Chinese Airlines Flight 006

Αφού έχασε το ρεύμα στη μία μηχανή, το αεροσκάφος έπεσε 30.000 πόδια μέσα σε τρία λεπτά και άρχισε να κατευθύνεται στον ωκεανό. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο πιλότος Min-Huan Ho πήρε τον έλεγχο του αεροσκάφους και με μία μόνο μηχανή κατάφερε να οδηγήσει το αεροσκάφος στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έκανε αναγκαστική προσγείωση.

British Airways Flight 009

«Κυρίες και κύριοι, έχουμε ένα μικρό πρόβλημα. Και οι τέσσερις μηχανές μας, σταμάτησαν να λειτουργούν. Κάνουμε το καλύτερο για να το αντιμετωπίσουμε. Εμπιστεύομαι ότι δεν θα έχετε πολύ άγχος», φέρεται να είπε ο κυβερνήτης Eric Moody, στους επιβάτες της πτήσης 009 στις 24 Ιουνίου 1982. Ο Moody κατάφερε να κάνει μία από τις πιο συγκλονιστικές προσγειώσεις στην ιστορία, ενώ και οι 4 μηχανές του αεροσκάφους είχαν σταματήσει να λειτουργούν επειδή γέμισαν με στάχτη από ηφαίστειο. Ο Moody κατέβασε το αεροσκάφος σε χαμηλότερο υψόμετρο και κατάφερε να λειτουργήσει και πάλι τις 3 από τις 4 μηχανές και, τελικά, να το προσγειώσει με ασφάλεια.

Air Canada Flight 767

Τον Ιούλιο του 1983, λίγο πάνω από το Οντάριο, τελείωσαν τα καύσιμα στο Boeing 767 και οι μηχανές σταμάτησαν να λειτουργούν. Ο κυβερνήτης Robert Pearson, μαζί με τον συγκυβερνήτη Maurice Quintal, κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροσκάφος σε έναν εγκαταλελειμμένο διάδρομο στο Gimli.