ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2017 13:27 EEST | Updated 16/10/2017 16:14 EEST

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη δίνει η Μαδρίτη στην Καταλωνία

Ivan Alvarado / Reuters
Catalan President Carles Puigdemont attends a memorial event at the tomb of former president of the Generalitat, the regional government, Lluis Companys in Barcelona, Spain, October 15, 2017. REUTERS/Ivan Alvarado

Θερμό παραμένει το καταλανικό μέτωπο. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Χοσέπ Λιουίς Τραπέρο αφέθηκε σήμερα ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους, όπως αποφάσισε το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας να παραμείνει υπό κράτηση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια δικαστική πηγή.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στον αξιωματικό, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, να φύγει από τη χώρα και του επέβαλε να παρουσιάζεται κάθε 15 μέρες ενώπιον δικαστή.

Παράλληλα όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TV3, επικαλούμενο πηγές από την καταλανική κυβέρνηση οι αρχές της Καταλωνίας δεν θα συμμορφωθούν με την εντολή της ισπανικής κυβέρνησης προκειμένου την προσεχή Πέμπτη να αποσαφηνίσουν εάν έχουν κηρύξει ή όχι ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν ανταποκρίθηκε σήμερα στο τηλεσίγραφο της Μαδρίτης ώστε να απαντήσει «ναι» ή «όχι» και τώρα η ισπανική κυβέρνηση του έχει δώσει διορία έως την Πέμπτη προκειμένου να αλλάξει γνώμη, προειδοποιώντας ότι θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλωνίας εάν ο ηγέτης της επιλέξει την απόσχιση.'

Νωρίτερα ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ανακοίνωσε με επιστολή που απηύθυνε προς την κυβέρνηση της Ισπανίας, την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή η οποία του ανετέθη από τους Καταλανούς για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει διάλογο με τη Μαδρίτη.

Ο αυτονομιστής πρόεδρος ζήτησε να συναντηθεί με τον ισπανό πρωθυπουργό «το συντονομότερο δυνατόν» ενώ ζητά από τον Ραχόι «να απορρίψει την καταστολή».

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η απάντηση του Πουτζντεμόν στερείται εγκυρότητας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters)